Rutte: Corona grootste crisis sinds WOII

videoCorona heeft voor de grootste crisis gezorgd sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft premier Mark Rutte vanmiddag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Je moet natuurlijk oppassen met vergelijkingen, maar ik denk het wel’’, zei hij.

De premier sloeg daarnaast een strenge toon aan tegenover mensen die niet 1,5 meter afstand bewaren. ,,Dat is echt belangrijk, jongens.’’

Hamsteren noemde hij ‘achterlijk’. Dat er Nederlanders over de grens gaan om te tanken of om boodschappen te doen, ondanks waarschuwingen van het kabinet, snapt Rutte ook niet. ,,Hoe haal je het in je hoofd, denk ik dan.”

Toen Rutte vandaag ‘naar zijn werk fietste’ zag hij nog een paar jongeren dicht bij elkaar. ,,Hé Mark, riepen ze. Ja, leuk dat je mij kent, maar jongens, echt, ga wat uit elkaar staan.’’

De premier verwees naar zijn toespraak van maandag waarin hij benadrukte dat we het met 17 miljoen mensen samen moeten doen. ,,Dit is geen lege, politieke zin. Het is de harde realiteit. Ik hoop dat de paar mensen die dat nog niet door lijken te hebben, het doorkrijgen.”

Persconferentie van Minister President Mark Rutte in Nieuwspoort na afloop van de ministerraad.
Volledig scherm
Persconferentie van Minister President Mark Rutte in Nieuwspoort na afloop van de ministerraad. © BSR Agency