Volledig scherm
Premier Rutte en minister Koolmees (Sociale Zaken) hopen dat de FNV instemt met het pensioenakkoord. © ANP

Rutte: Hele pensioendeal van tafel bij ‘nee’ FNV

Het hele pensioenakkoord is van tafel als vakbond FNV morgen ‘nee’ zegt. Volgens premier Rutte zal alles dan bij het oude blijven. ,,Dat ligt voor de hand. Er is geen plan B’’, zei hij vanmiddag na afloop van de ministerraad.

Rutte zegt goede hoop te hebben dat de FNV morgen instemt. In het pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over nieuwe regels voor pensioenfondsen, een langzamere stijging van de AOW-leeftijd en een regeling voor mensen met zware beroepen om eerder te kunnen stoppen met werken. Vakcentrale FNV heeft alle leden de kans gegeven te stemmen over het akkoord. Dat ledenreferendum loopt morgenmiddag af. Daarna neemt het interne ledenparlement van de FNV een beslissing.

,,Ik verwacht niet dat iedereen dolenthousiast is, want niemand krijgt helemaal zijn zin’’, zegt Rutte. ,,Maar er liggen afspraken voor een robuuster pensioenstelsel. Het kabinet is bereid daar heel veel belastingmiljarden in te stoppen.’’

Op eigen houtje

Als de FNV morgen ‘nee’ zegt, zal het kabinet volgens Rutte de gemaakte afspraken niet op eigen houtje doorvoeren. ,,De pensioenen zijn niet van de overheid, die zijn van werknemers en werkgevers. Het kabinet wil dat zij afspraken maken, zodat er meer zicht is op indexatie voor gepensioneerden en dat de lasten eerlijker worden verdeeld tussen generaties. Maar hoe kunnen wij iets afdwingen als werknemers het zelf niet willen?’’

Als er niets verandert aan de huidige praktijk, zijn meer pensioenfondsen gedwongen vanaf 2020 kortingen door te voeren op pensioenuitkeringen omdat zij dan niet voldoen aan de dekkingsregels. In het vorige week gesloten akkoord stond dat zij juist wat meer lucht zouden krijgen. Keerzijde van die medaille is wel dat de hoogte van pensioenuitkeringen in de toekomst minder zeker wordt dan nu het geval is.

AOW-leeftijd

Ook zal het kabinet bij een ‘nee’ van de FNV de gemaakte afspraak over een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd niet doorvoeren. Ook al zei Rutte vorige week nog dat de snelheid waarmee de pensioenleeftijd nu stijgt ‘hysterisch’ is.

,,Alles in dit akkoord hangt met elkaar samen. Als dit wordt afgewezen, is het toch raar om allerlei onderdelen toch in te voeren? Het kabinet moet zich dan natuurlijk beraden. Maar dan zal het iets zijn wat misschien pas bij de formatie van 2021 aan de orde komt.’’

In het pensioenakkoord zijn verder ook afspraken gemaakt over zzp’ers. Voor hen komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook moet het voor hen makkelijker worden zich aan te sluiten bij een pensioenfonds.