Rutte springt uit zijn vel: ambtenaren worden ‘vogelvrij’ verklaard

videoMinister-president Mark Rutte is vanavond hard uitgevaren tegen Kamerleden die ageren tegen de ‘banencarrousel’ voor topambtenaren. Volgens Rutte worden ambtenaren op die manier ‘vogelvrij’ en wordt het steeds moeilijker om goede mensen te vinden voor hoge posities bij de overheid.

Opmerkingen van SP-Kamerlid Renske Leijten schoten de premier helemaal in het verkeerde keelgat. Zij vindt het onverkwikkelijk dat topambtenaren die bij de Belastingdienst het veld moesten ruimen binnen de kortste keren een nieuwe baan krijgen, terwijl mensen die de dupe zijn geworden door de toeslagenaffaire soms al jaren in de misère zitten. Volgens Rutte geeft het geen pas om in een debat uitlatingen te doen over individuele ambtenaren. ,,Er wordt met te losse handen over dit onderwerp gesproken”, stelde hij.

‘Veel te kort door de bocht’

Volgens Rutte zijn de uitlatingen van Kamerleden ‘ontzettend schadelijk voor mensen’. Volgens hem wordt 'langzamerhand half ambtelijk Nederland bij de vuilnisbak gezet'. Ambtenaren wordt onrecht gedaan, meent hij, omdat zij zich niet kunnen verdedigen terwijl aantijgingen vaak ‘veel te kort door de bocht zijn’. Hij vindt dat wanneer er fouten worden gemaakt, Kamerleden alleen bewindspersonen daarop kunnen aanspreken.  

Rutte viel even uit zijn rol toen hij Leijten in de Kamer bij haar voornaam aansprak. ,,Zo kun je als Kamerlid toch niet spreken, Renske.” Later herstelde hij zich en sprak hij haar aan als 'mevrouw Leijten', zoals in het parlement gebruikelijk is. 

Kritiek

Rutte sprak voor het eerst in de Kamer over de kinderopvangtoeslagaffaire. Hij zei af te willen van het toeslagensysteem. Daarom wil hij zorgen dat er alternatieven klaar staan bij de volgende formatie, waarna een nieuw kabinet aantreedt. 

Op de korte termijn grijpt het kabinet in bij de Belastingdienst. Een van de maatregelen is het plan om de onderdelen Toeslagen en Douane los te knippen van de fiscus. Ook komen er straks twee staatssecretarissen. Het plan van minister Wopke Hoekstra van Financiën oogst echter nog wel de nodige kritiek. Kamerleden zijn bang  dat de Belastingdienst door een nieuwe reorganisatie straks nog slechter af zal kunnen zijn. 

Volledig scherm
Premier Mark Rutte wond zich in debat met de Kamer vanavond flink op. © ANP