Rutte tegen oppositieleider Belarus: ‘Ik hoop je snel te bezoeken in Minsk’
Premier Mark Rutte ‘belooft’ snel een tegenbezoek te brengen aan Svetlana Tichanovskaja. ,,Ik hoop dat dat ooit in Minsk zal zijn’’, zei Rutte na een gesprek met de Belarussische oppositieleider. Tichanovskaja verblijft nu in ballingschap in de Litouwse hoofdstad Vilnius, maar Rutte zei ‘zeker te weten’ dat hij op een dag in de hoofdstad van Belarus bij haar op bezoek kan.
,,Ik ben een groot bewonderaar van wat u doet, met groot persoonlijk risico”, zei Rutte tegen Tichanovskaja. De oppositieleider, die een jaar geleden het stokje overnam van haar man die een jaar geleden werd opgepakt door het regime in Belarus, zei de ‘steun erg te waarderen’.
Tichanovskaja sprak vanmiddag en Rutte en minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken (D66). Haar bezoek is extra actueel, nadat afgelopen zondag een Ryanair-toestel dat op weg was van Athene naar Vilnius door Belarus gedwongen werd een noodlanding te maken in Minsk. In die stad werden een kritische journalist en zijn vriendin van boord gehaald en gearresteerd. De Europese Unie reageerde woest op het ‘staatsterrorisme’ van Belarus en stelde sancties in. Tichanovskaja: ,,Iedereen is nu een doelwit.”
Kaag zei dat het de bedoeling is het regime, waar president Loekasjenko bekend staat als ‘de laatste dictator van Europa’, geld en middelen te ontnemen. ,,Belarus moet weer een functionerende democratie worden.”
Na het gesprek met Rutte en Kaag ging Tichanovskaja in gesprek met Kamerleden. Daar zei de oppositieleider dat niemand zich had kunnen voorstellen dat een vlucht van de ene EU-hoofdstad naar de andere op deze manier zou worden ‘gekaapt’. Tichanovskaja noemde het tragisch dat dit incident nodig was om de aandacht weer op Belarus te richten. Na de grote protesten die begonnen na de verkiezingen van augustus 2020 was die aandacht verslapt.
Ze pleitte in het gesprek met de Kamer vooral voor economische sancties. ,,Men zegt: maar daar lijden de mensen onder. Maar de mensen lijden nú al.” Volgens de Belarussische oppositieleider moeten toekomstige sancties vooral gericht zijn op de petrochemie, de staal- en houtindustrie. In die sectoren zijn staatsbedrijven actief en van de winsten zou Loekasjenko profiteren.
PVV-leider Geert Wilders, die het gesprek met Kamerleden voorzat, vroeg zich af of de 'kaping’ van het Ryanair-toestel geen grote fout van Loekasjenko is geweest. ,,Tot die tijd stond Belarus niet hoog op de internationale agenda. Nu wel.” Tichanovskaja stelde dat de Belarussische dictator ‘niets te verliezen’ heeft.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet podcast
Apps en telefoontaps bieden onthullende blik in wereld Richard de Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’
De verstrengeling tussen de Haagse ex-wethouder Richard de Mos en zijn donateurs was inniger dan op het stadhuis bekend. De Mos wordt verdacht van corruptie en zat volgens politie-informanten ‘in de broekzak’ bij ondernemers. -
Gezocht: partijvoorzitter van Volt (v)
Politieke partij Volt heeft grote moeite met het vullen van een nieuw partijbestuur. Het lukt niet om een nieuw voorzittersduo te vinden. Er hebben zich alleen geschikte mannelijke kandidaten gemeld, terwijl de statuten van Volt voorschrijven dat een van de twee covoorzitters een vrouw moet zijn. -
UPDATE/VIDEO
Vliegtuig met Belarussische journalist had ‘geheim agenten’ aan boord; KLM mijdt luchtruim niet
Belarus arresteerde gisteren oppositiekopstuk en journalist Roman Protasevitsj nadat het een vliegtuig van Ryanair onder valse voorwendselen omleidde naar Minsk. Volgens het Belarussische staatsagentschap voor de luchtvaart zouden luchtverkeersleiders slechts ‘aanbevelingen’ hebben gedaan aan de bemanning van het toestel. Er zouden geen dreigementen zijn geuit om de landing af te dwingen. Internationaal wordt de vloer aangeveegd met die verklaring. De actie wordt bestempeld als ‘staatsterrorisme’ en ‘piraterij’. -
PREMIUM
Plotseling vertrek premier Nieuw-Zeeland 'voorbeeld voor andere politici'
Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft plotseling haar vertrek aangekondigd. De 42-jarige politicus heeft naar eigen zeggen ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier. ,,Goed dat ze zich zo open en kwetsbaar opstelt.’’ -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
VIDEO
EU-leiders nemen harde maatregelen tegen Belarus, Rutte spreekt vrijdag met oppositieleider
KLM stopt voorlopig met vliegen over Belarus. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij, die zich daarmee gevoelig toont voor de oproep van premier Mark Rutte maandagavond. Rutte deed zijn oproep vanwege de gedwongen landing van een RyanAir-vlucht en de arrestatie van een oppositieleider die aan boord was van dat toestel. Europese staats- en regeringsleiders zijn vastberaden om Minsk keihard af te straffen voor wat ze zien als ‘staatsterreur tegen Europa’.