Sancties tegen rijke Russen haperen: 516 miljoen bevroren, maar nog geen vastgoed
LivestreamDe sancties tegen rijke Russen in ons land lijken te haperen: er is voor 516 miljoen euro bevroren en voor 155 miljoen euro aan transacties tegengehouden, maar er is bijvoorbeeld nog geen vastgoed geconfisqueerd. Dat is op te maken uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer.
Vandaag ontstond beroering toen bleek dat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) niet wist hoe Nederland de sancties tegen Russen precies naleeft. Waar andere landen al miljarden aan bezittingen hebben bevroren, overlegde ons land eerder povere cijfers: slechts 400 miljoen aan Russische banktegoeden waren geconfisqueerd.
Een Kamerdebat werd geschorst en pas ‘s avonds voortgezet, nadat de Kamer het kabinet dwong om meteen meer informatie te delen en niet pas na het weekend, wat Hoekstra aanvankelijk van plan was.
In een nieuw overzicht maakt het kabinet melding van het bevriezen van inmiddels 516 miljoen euro van rijke Russen. Ook is voor 155 miljoen euro aan transacties tegengehouden. Het steekt nog schril af bij de 45 miljard euro die gesanctioneerde Russen in Nederland volgens het Financieele Dagblad zouden hebben uitstaan in ons land.
Villa
Op het gebied van vastgoed is evenwel nog weinig gebeurd: daarvoor zijn volgens Hoekstra extra regelingen nodig waarover pas morgen in de ministerraad wordt besloten en wat pas volgende week kan worden vastgesteld. Als nu bijvoorbeeld de uiteindelijke eigenaar van een villa of gebouw is afgeschermd door een wirwar aan firma's kan die naam niet met één druk op de knop worden achterhaald. Dat moet straks wel mogelijk worden, maar die regeling is er de afgelopen 36 dagen dus niet geweest. ,,Er wordt in een treintje gewerkt”, oordeelde VVD-Kamerlid Roelien Kamminga. ,,Dat moet sneller.”
Verder zijn er vijf luxe jachten in beeld die in aanbouw zijn in Nederland voor Russische afnemers. Bevriezing van deze ‘super yachts’ is volgens Hoekstra echter niet mogelijk, omdat de opdrachtgevers niet op de sanctielijst staan. Wel is van één boot aangegeven dat die niet zonder toestemming proefvaarten mag uitvoeren. Dit jacht wordt onder toezicht gehouden. Waarom is onduidelijk.
Weggevaren van Sint Maarten
Overigens is ook onderzocht of er zich in het Caraïbisch deel van ons land Russische schepen bevinden, maar dat is niet het geval. Zo verwonderlijk is dat niet: kort na de aankondiging van sancties voeren tal van schepen uit naar landen die niet meedoen met de sancties. Daaronder was ook de Eclips, het jacht van de Rus Roman Abramovich, dat nog op 1 maart bij Sint Maarten lag.
Dat valt volgens Hoekstra nooit helemaal te voorkomen. ,,Ik weet wel zeker dat oligarchen zich aan de sancties weten te ontworstelen.” Als voorbeeld noemde hij superjachten die massaal koers zetten naar de Malediven, een eilandstaat die geen sancties tegen Rusland heeft ingesteld.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak vandaag het parlement toe via een videoverbinding, voor het eerst ooit in de plenaire zaal van het Tweede Kamergebouw. Hij bedankte Nederland voor de steun, maar wil ook dat ons land méér doet om Oekraïne te steunen in de oorlog die de Russen zijn begonnen.
Een boze Tweede Kamer moest kort daarna vaststellen hoe ‘onacceptabel’ en ‘gênant’ het is dat er van voortvarende Nederlandse uitvoering van de EU-brede sancties tegen Russen geen sprake lijkt. ,,Beseft de regering wel hoezeer ze voor paal staat?”, hoonde Pieter Omtzigt. Hij wijst er op dat 36 dagen ná de inval door Rusland er genoeg tijd is geweest voor Russen om hun bezittingen in veiligheid te brengen, als landen talmen met het uitvoeren van sancties.
Schaamrood
Uit de brief die de Kamer 's avonds stuurde, bleek dat het kabinet al langer wist dat de uitvoering van sancties verbeterd kon worden. Pas op 24 maart kwam er een speciale ‘stuurgroep’ om de uitvoering te verbeteren, die ‘knel- en verbeterpunten’ zag die het kabinet op 29 maart besprak. ,,Waarom is er zo lang gewacht, 34 dagen na het begin van de oorlog?”, aldus PvdA-leider Lilianne Ploumen. ,,Als ik coördinerend bewindspersoon zou zijn, zou mij het schaamrood op de kaken staan.”
Ook opvallend: het kabinet heeft geen ‘totaaloverzicht’ van hoeveel ambtenaren betrokken zijn bij de uitvoering van de sancties, schrijft Hoekstra namens zeven collega-bewindspersonen aan de Kamer.
Kijk hier onze video's over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Navo-chef: ‘Rusland wijkt niet, maar hergroepeert juist’
De Navo gelooft niet dat de Russen hun troepen aan het terugtrekken zijn. ,,Ze zijn zich juist aan het hergroeperen en versterken”, aldus Navo-chef Jens Stoltenberg. Intussen is er een hulpkonvooi op weg naar de belegerde stad Marioepol, en wakkert Vladimir Poetin de roebelruzie over gas weer aan. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
1
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.
-
PREMIUM
Wat wil Poetin met zijn ‘roebel-chantage’? ‘Die gaskraan gaat echt niet dicht’
De mededeling van Vladimir Poetin dat Russisch gas vanaf vrijdag in roebels betaald moet worden, maakt in Europa weinig indruk. Experts vragen zich af wat Poetin precies denkt te bereiken met zijn inmiddels afgezwakte eis. De Italiaanse premier Draghi vindt zelfs dat het tijd wordt voor korting op de gasprijs. ‘We betalen veel te veel.’ -
PREMIUMINTERVIEW
Topwethouder haalt uit, stevige kritiek op Aboutaleb en stadsbestuur: ‘Van al die visies word je toch gestoord?’
Wethouder Arjan van Gils (D66) moet iets van het hart: hij is allerminst tevreden met het functioneren van de gemeente Rotterdam. In een afscheidsinterview fileert hij de ambtelijke organisatie én zijn eigen college. Ook de burgemeester kan op kritiek rekenen. ‘Het is niet de grootste teamplayer, om het zo maar te zeggen.’ -
Voorzichtig tasten Klaver en Kuiken mogelijkheid van nieuwe linkse fusiepartij af
Stapje voor stapje schuifelen PvdA en GroenLinks dichter naar elkaar toe. Na samenwerking in de Tweede Kamer willen de twee nu een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer vormen.