Schipholbaas Benschop door het stof in Kamer: ‘Te veel gelet op kosten, nu is het tijd voor kwaliteit’
Het is tijd voor een andere mentaliteit op Schiphol, vindt topman Dick Benschop. ,,Er is te lang gefocust op kosten en groei”, meldde Benschop in een hoorzitting in de Tweede Kamer. ,,Het wordt tijd voor een aanpak van kwaliteit.”
Bij binnenkomst kwamen Benschop en FNV-onderhandelaar Joost van Doesburg meteen met nieuws: er is een akkoord over betere werkomstandigheden en hogere lonen voor de werknemers van Schiphol. Vooralsnog zijn enkel de contouren afgesproken, maar op woensdag zal het akkoord in details worden ondertekend en gepresenteerd.
Veel kunnen beiden er nog niet over vertellen, maar de twee mannen garanderen ‘substantieel’ hogere lonen en meer maatregelen voor veiligheid en gezondheid van de werknemers van de luchthaven.
Dat betekent ook dat de stakingen voor nu zijn afgewend, zegt FNV’er Van Doesburg. Nu er een overeenstemming is ‘hebben we ook geen reden tot actievoeren’. Hij is ‘zeer content’ met wat er in het akkoord staat.
Duidelijkheid
Dat haalde voor een deel de angel uit de bijeenkomst in het parlement. Felicitaties alom kwamen er vanuit de partijen, maar compleet gerustgesteld zijn Kamerleden nog niet. Zo is er nog geen duidelijkheid over komende zomer. Zo vraagt Daniel Koerhuis (VVD) zich af of het akkoord al oplossingen biedt voor de vakantieperiode. ,,En wat betekent het voor de toekomst?” voegt Raoul Boucke (D66) toe.
Eenduidig kan Benschop er niet over zijn. Hij hoopt dat het akkoord ‘Schiphol weer aantrekkelijk kan maken’ voor nieuw personeel door onder andere de beloning te verhogen en de werkomstandigheden te verbeteren. Ook wordt er gekeken naar hoe de doorstroming bij de beveiliging sneller en effectiever gemaakt kan worden.
Tekst gaat verder onder foto.
Voor de korte termijn levert dat alleen nog niets op, geeft Benschop toe, en dus moet er ook gekeken worden naar het ‘passend maken’ van de vluchten, eventueel met verplaatsingen naar andere luchthavens. ,,Als je goed naar de planning kijkt samen met het personeel dat die dagen ingezet kan worden, zie je dagen op groen, oranje en rood komen te staan. Van die rode dagen moeten we af.” Hij vertelt ruim van te voren met vliegmaatschappijen samen te willen zitten om eventueel uit te wijken naar andere tijden of vliegvelden en mogelijk om vluchten te schrappen. ,,De voorspelbaarheid van ons vliegveld is in het geding. Ik ga niet op goed geluk de zomer in.”
Daarnaast beloofde Benschop de kamer ook een nieuwe weg in te gaan met het bestuur van Schiphol. Het gaat volgens de topman om een ‘verandering van mentaliteit’. ,,Er is te lang gefocust op kosten en groei”, aldus Benschop. ,,Het wordt tijd voor een aanpak van kwaliteit. Niet alleen voor de reiziger, maar ook voor het personeel.” De topman zegt toe minder werk uit te willen besteden aan uitzendbureaus op het vliegveld.
Door het stof
Toch gaat Benschop ook door het stof. Een aantal Kamerleden missen reflectie bij de Schipholbaas. ,,Welk scenario had Schiphol voor ogen?” vraagt Maarten Goudzwaard (JA21). Harry van der Molen (CDA) voegt daar aan toe dat het vorige zomer ook al chaos was op Schiphol. En ook Mahir Alkaya (SP) vroeg zich af: ,,Hoe heeft het zo ver kunnen komen?”
Benschop legt uit dat Schiphol niet te laat is begonnen met werven, maar door ‘uitzonderlijk personeelstekort’ tegen grote problemen zijn aangelopen. ,,Veel mensen zijn teruggekomen na de coronacrisis, maar niet iedereen. Ook waren er last minute meer mensen op pad dan voorspeld.” Die situatie heeft zich geuit in lange wachtrijen.
,,Maar dat is enkel een uitleg, en geen rechtvaardiging”, aldus Benschop. Hij vindt wel dat hij mag aanblijven als CEO: ,,De situatie op Schiphol doet pijn, maar ik ben ook bijzonder gemotiveerd dit probleem op te lossen. Ik voel me verantwoordelijk en ik ben ook verantwoordelijk.”
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
-
Met video
Minister Adema: ‘Zelf ook vraagtekens bij opdoeken hertenkampen’
Minister Piet Adema heeft ‘er zelf ook vraagtekens bij’ of het houden van herten wel verboden moet worden. De grazers staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, waardoor de toekomst van hertenkampen in ons land op losse schroeven staat. -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
CU-leider Bikker: ‘Opzeggen vluchtelingenverdrag is enkel stoer plan’
-
-
-
Ingewijden: Koning houdt op 1 juli toespraak bij herdenking slavernijverleden
Koning Willem-Alexander houdt op 1 juli aanstaande een toespraak bij de herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam. Berichtgeving van RTL Nieuws hierover wordt door ingewijden bevestigd.Amsterdam -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer