Scholen vragen massaal gratis maaltijd aan: ‘Wisten dat er animo was, maar tempo heeft ons verbaasd’
Gratis schoolmaaltijden zijn in trek. Binnen twee maanden hebben 1302 scholen zich aangemeld voor gratis eten voor hun leerlingen of een boodschappenkaart.
Dat is een op de zes scholen in Nederland. Van de 1302 basis- en middelbare scholen die een aanvraag hebben ingediend, krijgen nu al 400 scholen eten op school, zegt directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, dat samen met het Rode Kruis de hulp organiseert. ,,Dat zijn zo’n 80.000 kinderen die we nu al kunnen helpen.”
De verwachting is dat er met de schoolmaaltijden zo’n 300.000 leerlingen geholpen kunnen worden. “Je ziet, de nood is er", zegt Spekman. ,,Ik hoorde op een school in Amsterdam dat kinderen in de kleutergroep daar nog moesten leren om vast voedsel te eten. Die leven dus op melk, pap, de speen, omdat er geen geld is voor ander eten.”
De meeste scholen die om hulp vragen, staan in Zuid- (387) en Noord-Holland (238). In die provincies staan ook de meeste scholen, waar minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Dat is een voorwaarde voor de gratis schoolmaaltijden, die ervoor moeten zorgen dat kinderen uit arme gezinnen toch minimaal één voedzame maaltijd per dag krijgen.
Boterhammen smeren
Scholen mogen beslissen of ze zelf boterhammen smeren, bij lokale ondernemers maaltijden en fruit inkopen of een waardebon voor boodschappen uitdelen. Voor de maaltijden die op school verzorgd worden, krijgen scholen 9 euro per leerling per week vergoed. Als zij ervoor kiezen een waardebon voor de supermarkt te geven aan gezinnen die dat nodig hebben, dan staat daar een tegoed op van 11 euro per leerling per week.
Het Rode Kruis is verbaasd over de snelheid waarmee de aanmeldingen binnenkomen. ,,Onze inschatting was wel dat er veel animo zou zijn’’, zegt plaatsvervangend directeur Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Het probleem is groot, zegt ze. In Nederland zijn ongeveer 400.000 mensen die een vorm van honger kennen, bijvoorbeeld omdat ze uit geldgebrek een maaltijd overslaan. ,,Maar het tempo heeft ons wel verbaasd. Dan gaat het ook hard met het budget.’’
Eind maart kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat er dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar is voor de schoolmaaltijden waarvoor basisscholen en middelbare scholen zich kunnen aanmelden. De pot met geld is ‘voor nu genoeg’, zegt Van den Berg. Ook voor scholen die zich nog gaan melden op schoolmaaltijden.nl. Of er ook geld komt om de maaltijden in 2024 te betalen, is nog niet bekend.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderhandelingen over landbouwakkoord gaan nog weken door: ‘Als dit een marathon is, zijn we op een derde’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Met video
Minister Adema: ‘Zelf ook vraagtekens bij opdoeken hertenkampen’
Minister Piet Adema heeft ‘er zelf ook vraagtekens bij’ of het houden van herten wel verboden moet worden. De grazers staan niet op de nieuwe huis- en hobbydierenlijst van het ministerie van Landbouw, waardoor de toekomst van hertenkampen in ons land op losse schroeven staat. -
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
De overheid loopt van alle kanten vast en dat wordt verergerd door het dwangsommencircus. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici.
-
PREMIUMMet video
Kabinet schiet arme leerlingen te hulp: maaltijd op school of boodschappenkaart van 11 euro
-
-
-
PREMIUM
Enquête corona-aanpak kent valse start, Kamer kritisch: ‘wappieclub’ en ‘niet ons probleem’
De parlementaire enquête naar de corona-aanpak dreigt op een mislukking uit te lopen. Partijen hebben weinig trek om iemand af te vaardigen voor de beladen megaklus van drie jaar, ook klinkt er kritiek op de onderzoeksopzet, die te eenzijdig zou zijn. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer