Minister Carola Schouten van Landbouw na afloop van de ministerraad
Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw na afloop van de ministerraad © BSR Agency

Schouten: situatie landbouw zorgelijk, Europese steun gewenst

De situatie in een aantal landbouwsectoren in Nederland is zorgelijk, zegt minister Carola Schouten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij gaat daarom om steun uit Europese fondsen vragen.

Ze denkt daarbij aan compensatie voor geleden schade, zoals steun voor de sierteelt, omdat veel bloemen nu niet worden verkocht. ,,In de sierteelt vallen echt heel harde klappen’’, zegt Schouten vanmiddag. ,,Ik heb het vorige week nog met eigen ogen gezien. Voor voedsel is vaak wel veel geregeld, maar voor die sector niet.’’ De schade voor de sierteeltsector zou kunnen oplopen tot twee miljard euro - nog los van de handel - schat de minister.

Ook de melkprijs staat onder druk, omdat het transport van melk minder soepel verloopt. Volgens Schouten is de situatie penibel in ‘verschillende sectoren, waaronder sierteelt, aardappelen, zuivel, suiker, eenden, en visserij’. ,,Veel sectoren hebben te maken met plotselinge vraaguitval, dalende prijzen, transport- en logistieke problemen, en wegvallen van seizoenarbeiders.”

Morgen vergaderen de ministers van EU-landen per video over de landbouw- en visserij. Schouten maakt via haar brief aan de Tweede Kamer kenbaar wat haar inzet wordt. Ze pleit overigens niet voor meer Europees geld, maar ze wil dat het geld dat er toch al zou komen eerder beschikbaar komt. 

Aandacht

Weliswaar kwam de Europese Commissie eerder al met een steunpakket vol financiële maatregelen, maar volgens Schouten is er voor de landbouw en voedselproductie te weinig geregeld. ,,Er ontbreekt inderdaad aandacht voor de landbouw.”

Zij gaat vragen om ‘maatregelen klaar te zetten’ om ‘snel aanvullend te kunnen ingrijpen indien noodzakelijk’. ,,Ook vanuit andere sectoren, zoals de aardappelsector, krijgen we de signalen dat de situatie zeer ernstig is. Ik zal nauwlettend in de gaten houden waar nog geen maatregelen zijn getroffen of daar noodzaak voor is om dit wel te doen, en dit ook aan de Europese Commissie vragen. Dit geldt ook voor de visserijsector.’’

Voor de visserij wil zij dat er zogenoemde opslag- en stilligsteun vanuit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij mogelijk wordt gemaakt. Ook wil ze de Europese Commissie vragen of regels van het fonds kunnen worden versoepeld. Dat geldt ook voor een fonds voor boeren die kampen met liquiditeitsproblemen. Zij moeten wachten op steun die vrijkomt in december, maar Schouten hoopt dat die eerder beschikbaar kan worden gesteld.

Grenzen

Schouten gaat ook aandacht vragen voor het feit dat landen de grenzen binnen Europa sluiten. Veel agrariërs zijn afhankelijk van zaaizaad en grondstoffen. Om die toch soepel te kunnen in- en uitvoeren, zouden aanvullende afspraken nodig zijn.