Schuld Rijksoverheid hard opgelopen met 48 miljard euro
De schuld van de Rijksoverheid is in maart, april en mei gestegen met 48 miljard euro, nadat de staat met steunmaatregelen tegen de impact van de coronacrisis kwam. Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek. In de eerste twee maanden van dit jaar nam de staatsschuld juist af.
Volgens het statistiekbureau stroomde er van januari tot en met mei ook 15 miljard euro meer uit de kas van de Rijksoverheid dan een jaar eerder. Tegelijkertijd daalden de inkomsten met bijna 9 miljard euro.
De overheid kwam na de afkondiging van de ‘intelligente lockdown’ met een aantal steunmaatregelen voor getroffen bedrijven en hun werknemers, zoals looncompensatie en een aanvullende uitkering voor zelfstandige ondernemers. Om de gevolgen van de coronacrisis voor de overheidsfinanciën beter inzichtelijk te maken, publiceert het CBS nu ook maandgegevens daarover.
Over de eerste drie maanden zijn completere gegevens beschikbaar. In het eerste kwartaal nam de overheidsschuld met 8,5 miljard euro toe tot 49,5 procent van het bbp. Regels van de Europese Unie schrijven voor dat de staatsschuld van lidstaten niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp, maar om voldoende steun tijdens de coronacrisis mogelijk te maken heeft Brussel die voorschriften laten varen. Het begrotingsoverschot van de overheid bedroeg in het eerste kwartaal 9 miljard euro, wat 1,8 miljard euro minder is dan in dezelfde periode vorig jaar.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. -
RIVM treft minder virusdeeltjes aan in het riool
Het coronavirus is steeds minder te vinden in het rioolwater. Dat past bij de daling van het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal coronapatiënten op de intensive care, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
-
-
-
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?