SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
InterviewDe coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat.
Delen per e-mail
Terwijl in de eerste crisismaanden saamhorigheid heerste, is het vertrouwen in de medemens tijdens de tweede golf beduidend afgenomen, constateren onderzoekers in het rapport Een jaar met corona dat het SCP vandaag publiceert. Zo namen niet alleen de spanningen tussen jong en oud toe, maar ook tussen mensen met een kwetsbare en een goede gezondheid.
Een groot deel van de Nederlanders legt de schuld voor het hoge aantal virusinfecties onder jongeren vooral bij de jeugd zelf, dankzij hun ‘coronafeestjes’. Eerder in de crisis waren juist mensen van Aziatische afkomst de gebeten hond, omdat het zou gaan om een ‘Chinees’ virus.
SCP-directeur Kim Putters zegt daarover: ,,Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu. Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Volgens het SCP daalt het vertrouwen in andere mensen en lopen de spanningen op (tussen jong en oud, gezond en kwetsbaar, anders...). Merk jij dat ook aan de mensen om je heen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Je naam invullen, kan door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Beduidend ontevredener
Bij een aantal groepen heeft de langdurige crisis er echt ingehakt, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau ook. Bijvoorbeeld jongvolwassenen zijn beduidend ontevredener over hun leven dan voor de coronacrisis en worstelen met problemen op het gebied van werk en inkomen. Ouderen zien op hun beurt hun kleinkinderen ineens veel minder vaak en hebben minder sociale contacten.
De angst voor het virus berokkent ons emotionele schade, aldus Putters. ,,Mensen hebben het afgelopen jaar steeds vaker ervaren dat iemand in hun omgeving het virus kreeg - sommigen moesten hiervoor zelfs naar een digitale begrafenis. Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe groot het effect daarvan op ons welzijn op langere termijn kan zijn.”
Met één jaar coronacrisis achter de rug constateert SCP-directeur Kim Putters dat onze samenleving veerkrachtig is. Tegelijk wordt de sociale nood bij bepaalde groepen steeds groter. ,,De wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kim Putters opnieuw invloedrijkste Nederlander: 74 vrouwen op lijst
Kim Putters is weer de invloedrijkste Nederlander. De 47-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert voor het tweede jaar op rij de Volkskrant Top 200 aan. De lijst staat dit jaar vooral in het teken van de coronacrisis, met OMT-voorzitter Jaap van Dissel nieuw op nummer 2. Van Dissel is de hoogste binnenkomer. -
PREMIUM
Henk Kamp: ‘Wat meer respect voor de VVD en VVD-kiezers mag best’
Hoewel zijn naam wordt genoemd, is VVD-prominent Henk Kamp (68) niet in de race voor de functie van informateur, laat de oud-minister en voormalig informateur weten. ,,Ik ben er al vier jaar uit, ze moeten hun ding doen in Den Haag.” -
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen. -
PREMIUMSCP-BAAS
Kim Putters: ‘Deze crisis is zo diep dat die op iedereen impact zal hebben’
De coronacrisis beïnvloedt tot nu toe slechts beperkt ons levensgeluk, ziet Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij waarschuwt wel: ,,De rek raakt eruit en de klap kan nog komen.” -
PREMIUM
Pieter Omtzigt: van corruptie op Malta naar ‘bananenmonarchie’ Nederland
Getergd stond Pieter Omtzigt woensdag voor de camera’s, vlak voor zijn installatie als Tweede Kamerlid. Hij reageerde fel en verbeten, op de veelbesproken woorden ‘Positie Omtzigt, functie elders’. Een reactie die niet los is te zien van zijn ervaringen in het buitenland, waar hij onderzoek deed naar machtsmisbruik en politieke beïnvloeding. Nu blijkt hij er zelf slachtoffer van. Het raakt hem diep.
-
PREMIUMOnder politici
De oorzaak van de formatiechaos ligt al vóór de mislukte verkenning
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: terugverlangen naar de koning in het kabinetsformatieproces. -
Rutte wil door: ‘Ik ben strijdbaar’
Mark Rutte wil door als VVD-leider en blijft namens zijn partij premierskandidaat, ook al wil zijn huidige coalitiepartner ChristenUnie niet meer met hem in een nieuw kabinet. ,,Ik ben strijdbaar”, zei Rutte tegen NOS en RTL. ,,Dat is mijn gevoel vandaag en dat hou ik vast.” -
PREMIUMinterview
Mag Aboutaleb kabinet weigeren te volgen? 'Wet wijst burgemeester aan als autoriteit'
Terwijl het kabinet terrassen gesloten wil houden, pleiten burgemeesters vurig voor heropening omdat zij vrezen dat parken anders volstromen. Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat het anders ‘niet meer te handhaven is’. Maar mag hij weigeren de regels van het kabinet te volgen?
0 reacties