Senaat op ramkoers met Ollongren over huren, SP komt met motie van afkeuring
De Eerste Kamer blijft op ramkoers liggen met minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Nu de bewindsvrouw volhardt in haar weigering de huren te bevriezen, heeft de SP een motie van afkeuring ingediend.
Het is al de derde motie die Ollongren afgelopen maanden voor haar kiezen krijgt over de kwestie. De Senaat wil huurders beschermen tegen de zware gevolgen van de coronacrisis en eist dat het kabinet de huren in de sociale en vrije sector per 1 juli tijdelijk bevriest.
De D66-bewindsvrouw ziet dat niet zitten. Ollongren wijst er onder meer op dat huurders die werkloos zijn geraakt al maatwerk kunnen krijgen bij hun corporatie of huurbaas: uitstel of huurverlaging is dan mogelijk. Een meerderheid in de Senaat vindt dat echter onvoldoende.
,,Nu de minister ons verzoek blijft afwijzen, kunnen we als Kamer niet anders dan met een motie van afkeuring te komen ter bescherming van de eigen positie”, stelt SP-senator Tiny Kox. Volgens Kox voelt de senaat zich niet serieus genomen en beweegt Ollongren zich op een ‘doodlopend spoor’. ,,De wissel moet om.”
Op de spits drijven
Ollongren is echter ook nu niet van zins te zwichten, met name nu de Tweede Kamer een huurstop afwijst. De eis van de Senaat inwilligen, brengt haar in problemen met de Tweede Kamer. Ze stelt bovendien de Eerste Kamer wel degelijk tegemoet gekomen te zijn.
,,Ik heb aangegeven wat we allemaal doen voor huurders die in de problemen zijn geraakt”, aldus de minister. Ze zegt de situatie bovendien scherp in de gaten zullen houden. ,,We delen dezelfde zorg. Als ik in augustus en september weer met het kabinet hierover praat, wil ik geen enkele maatregel uitsluiten.”
De onwillige houding betekent dat de motie van de SP volgende week dinsdag in stemming komt. Onduidelijk is of er dan opnieuw een meerderheid voor is. De vorige motie werd gesteund door SP, Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF.
Vraag is of alle senatoren binnen de PvdA en GroenLinks de zaak op de spits willen drijven. De VVD heeft voor de zekerheid alvast een hoofdelijke stemming aangevraagd. Dat betekent dat alle Eerste Kamer-leden hom of kuit moeten geven. De liberalen hopen dat een deel van de oppositie tegenstemt.
Continuïteit
De coalitiepartijen wijzen op het gevaar van de motie. Volgens D66 verstoort het aannemen van de motie de rechtsstatelijke verhoudingen tussen Senaat en Tweede Kamer. ,,U wilt het onderste uit de kan”, stelde D66-senator Joris Backer tegen SP-collega Kox. ,,Met deze motie brengt u de minister in conflict met de Tweede Kamer. Vindt u de continuïteit tussen beide Kamers niet belangrijk en vliegt u hiermee niet constitutioneel uit de bocht?”
Kox, die al sinds 2003 in de Senaat zit, betwist dit echter. Hij wijst erop dat iedere minister een zelfstandige relatie heeft met zowel Eerste als Tweede Kamer. ,,En als de Eerste Kamer iets wil, moet de minister daarvoor zorgen.”
Bekijk onze trending video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMMet video
Ergernis om TikTok-dansje Jesse Klaver: is er wel plek voor politici op het sociale platform?
‘Hoi TikTok, Mark hier’. Ook de premier ontkomt niet meer aan het nieuwe sociale medium. Toch worden politieke TikToks niet altijd in dank afgenomen. Het filmpje van Jesse Klaver bezorgde menig kijker de rillingen over het lijf. Werkt TikTok wel voor politieke partijen?
-
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
Meeste spaarders krijgen geld niet terug na spaartaks-debacle, zegt staatssecretaris Van Rij
Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, maar die daartegen geen bezwaar hebben gemaakt, hoeven niet te rekenen op volledige compensatie van de overheid. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Marnix van Rij, zojuist in de Tweede Kamer. -
Berichtenservice criminelen was al twee jaar lang reden tot ‘zorgen’, maar ingreep bleef uit
Er waren binnen justitie al sinds 2020 zorgen over een berichtenservice in gevangenissen waardoor criminelen de kans hadden vanuit de cel door te gaan met hun misdaadactiviteiten. Toch werd er niet ingegrepen. Dat is op te maken uit een brief van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.