Senatoren schamen zich en beloven beterschap na afgelast debat
Vergaderingen van de Eerste Kamer mogen nooit meer afgelast worden omdat er te weinig leden aanwezig zijn. Dat hebben de fractievoorzitters dinsdag afgesproken.
Vol schaamte blikten Eerste Kamerleden vandaag terug op het tafereel dat zich maandagavond afspeelde. Een debat over de rechtsstaat kon toen geen doorgang vinden omdat er te weinig senatoren op kwamen dagen. Voor Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn zat er toen niets anders op dan de vergadering te sluiten. Hij bood de aanwezige kabinetsleden nog wel zijn verontschuldigingen aan, omdat zij voor niets waren gekomen.
Dinsdag ging het debat alsnog door, maar daarmee was voor Bruijn de kous niet af. Tijdens het wekelijkse overleg met de fractievoorzitters werd nogmaals benadrukt dat fracties ervoor moeten zorgen dat er genoeg leden aanwezig zijn. ,,Als we bestaande afspraken goed nakomen, dan hoeft dit niet meer voor te komen”, aldus Bruijn na afloop. Dat het zo was gelopen verdient volgens hem niet de schoonheidsprijs.
Uniek
Voor een vergadering van de Eerste Kamer moeten minimaal 38 van de 75 leden de presentielijst hebben getekend. Dat geldt ook voor een vergadering op maandag, wanneer de Eerste Kamer doorgaans niet bijeen is. Bij de telling op maandag kwam Bruijn uiteindelijk één lid te kort, waardoor het zogeheten quorum niet werd gehaald.
Niet alle fracties hoefden zich trouwens aangesproken te voelen: een aantal had ervoor gezorgd dat de helft van de leden aanwezig was, wat de afspraak is voor maandagse vergaderingen. Andere fracties, zoals D66 en SP, telden echter meer afwezigen dan van hun fractie verwacht mocht worden.
Dat de Eerste Kamer door een te lage opkomst niet kan vergaderen is behoorlijk uniek. Parlementair historicus Bert van den Braak moest bijna 100 jaar terug in de tijd om op een gelijksoortig incident te stuiten. In 1927 kwam de Eerste Kamer na een uur wachten ook één lid tekort. De voorzitter stelde toen de vergadering met een week uit.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Werd 5,1 miljard aan coronageld wel goed besteed? Onzekerheid duurt voort
-
podcast
Ook Rutte in zijn vieze Saab krijgt het niet voor elkaar
Ook 24 uur onderhandelen bracht geen landbouwakkoord , terwijl het o zo nodig is in de stikstofaanpak dat boeren en kabinet op een lijn komen. Wat nu? En hebben minister Sigrid Kaag (Financiën) en haar collega’s de boekhouding van de overheid wel op orde? -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’.
-
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
COALITIE KAN KIEZEN
BBB weigert mee te doen aan ‘sprokkelen’ Senaatszetels, GroenLinks dumpt dissidente Volt-stemmer
De gehavende regeringscoalitie heeft straks nog maar 24 zetels in de Eerste Kamer, maar dat is wel genoeg om bij de linkse én rechtse oppositie te winkelen voor steun. Verkiezingswinnaar BBB wordt met afstand de grootste in de Senaat, bij GroenLinks ging het mis: een dissident Statenlid stemde op Volt, waardoor GL een Senaatszetel misgrijpt.