Volledig scherm
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, zag bij de behandeling van de onderwijsbegroting op 6 november een publieke tribune vol met leraren en leerlingen voor zich vanwege de landelijke onderwijsstaking. © ANP/Sem van der Wal

Slob wil bemiddelaar voor vastgelopen onderwijs-cao

Minister Arie Slob wil dat een bemiddelaar de vastgelopen onderhandelingen over de onderwijs-cao vlot trekt. De werkgevers en vakbonden moeten zelf beslissen wie zij aanwijzen om te bemiddelen. 

Slob stelt dat het 'gezien de urgentie van de problematiek’ goed zou zijn als de onderhandelende partijen deze week nog weer bij elkaar komen. Sectororganisatie PO-Raad is het eens met het plan om een mediator in te zetten. Ook vakbond CNV Onderwijs is blij met het initiatief van Slob, laat een woordvoerder weten. ,,Wat ons betreft gaan we morgen alweer aan tafel om een bemiddelaar te kiezen.” De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil er eerst 'rustig over nadenken'.

Eerder op de avond deden D66 en CDA al een oproep een bemiddelaar aan te stellen nadat afgelopen nacht de onderhandelingen over een nieuwe cao voor basisschoolleraren klapten.

De regeringspartijen halen hun inspiratie uit de zorg, waar minister Bruno Bruins vandaag een bemiddelaar aanstelde in het conflict rond de ziekenhuis-cao. Woensdag zaten werkgevers en vakbonden 12 uur met elkaar om tafel, maar verwierpen de onderwijsbonden het eindbod van de PO-Raad.

Impasse

In een sector waar de problemen zo groot zijn, is dat onacceptabel, stelt D66-Kamerlid Paul van Meenen. ,,Er liggen gewoon miljoenen te wachten op leraren. En die leraren verdienen een beter salaris.” Hij wil dat Slob ‘een wijze’ aanstelt om de impasse te doorbreken. ,,Er moet gewoon iemand van buiten naar kijken. Een Hamer, een Rinnooy Kan, een Wijffels.”

Volgens CDA-Kamerlid Michel Rog hebben de sociale partners ‘een grote verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen’. ,,Nu zij er niet uitkomen kan een bemiddelaar uitkomst bieden. Het is alle hens aan dek om het lerarentekort aan te pakken.”