Sluiting afdelingen kinderhartchirurgie is riskant, waarschuwt zorgwaakhond: ‘Eerst een beter plan’
Het besluit om de kinderhartchirurgie te centraliseren kan grote gevolgen hebben voor beschikbaarheid van zorg in een regio. Daarom moet er een beter plan komen van de universitair medische centra zelf, adviseert zorgwaakhond NZa na onderzoek.
,,Sluiting van de afdeling kan leiden tot sluiting van de kinder-intensivecareafdeling en is een risico voor de regionale beschikbaarheid van de acute zorg”, meldt de toezichthouder. Zo zou het Leidse LUMC de academische status kunnen verliezen als de afdeling kinderhartchirurgie daar sluit, in Groningen komt de toegankelijkheid van de acute zorg mogelijk in gevaar als het specialisme verdwijnt.
Daarom is een beter plan nodig, oordeelt de NZa. De discussie over clustering van de kinderhartchirurgie sleept al tijden. Na bijna dertig jaar steggelen wees het vorige kabinet Utrecht en Rotterdam aan voor de specialistische hartzorg voor kinderen, Leiden en Groningen zouden die tak dan verliezen. Maar daarna ontstond een felle strijd, met insinuaties en moddergooien over en weer.
Besluit begin volgend jaar
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) bevroor het centralisatieplan en beloofde eerst extra onderzoek: de NZa-analyse vormt een belangrijke bouwsteen voor het nieuwe besluit. Begin 2023 neemt hij een besluit over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie.
Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze maand in gesprek gaat met patiënten, de zorg en allerlei andere betrokkenen en dan begin volgend jaar een definitief besluit neemt. Hij merkt daarbij ook op dat er sinds 1993 nog veel meer rapporten met adviezen over dit onderwerp zijn verschenen. Het is ‘een discussie die al zo’n drie decennia loopt’, aldus de minister.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
De zorgautoriteit vindt ook dat de hartchirurgie voor kinderen geconcentreerd moet worden, maar waarschuwt voor ‘onomkeerbare en grote gevolgen’ als personeel verhuist, afdelingen dichtgaan en andere takken van zorg in gevaar komen.
De toezichthouder vindt daarom dat de universitair medische centra (umc’s) eerst zelf de kans moeten krijgen een nieuw plan te maken over betere verdeling van de specialismen en afdelingen, zodat volgend jaar een weloverwogen centralisatieplan klaar kan zijn.
Kwaliteit
Als dat niet lukt, moet Kuipers het besluit alsnog forceren, vindt de NZa. Want centralisering is nodig om de kwaliteit op peil te houden. In Nederland werken slechts twaalf kinderhartchirurgen. Zij doen extreem gespecialiseerd werk, met jaarlijks in totaal ongeveer 170 hartoperaties bij jonge baby’s met aangeboren hartafwijkingen. Nu al lukt het amper om de werkroosters rond te krijgen, ook gaan enkele chirurgen met pensioen de komende jaren.
‘Blij met analyse NZa’
De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn blij met de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van die plannen maakte. Het UMC Groningen (UMCG) laat weten ‘graag bereid’ te zijn ‘om met alle collega’s van de andere centra te onderzoeken hoe we de kinderhartzorg in gezamenlijkheid duurzaam kunnen organiseren’.
Daarnaast zullen zorgverleners niet verhuizen naar de Randstad als hun werk uit het noorden zou verdwijnen, zo zegt ook het UMCG. ,,Het zou verlies zijn van ervaren en bevlogen zorgprofessionals en daardoor waardevolle kinder-ic-capaciteit voor heel Nederland.”
Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) stelt eveneens dat door uitvoering te geven aan het NZa-advies ‘wordt voorkomen dat zorgvuldig opgebouwde (wetenschappelijke) kennis, capaciteit en een breed en internationaal gerenommeerd zorgaanbod in het belang van kwetsbare patiënten verloren gaat’. De samenwerking tussen de ziekenhuizen in Amsterdam en Leiden is volgens het CAHAL al een voorbeeld van ‘concentratie van zorg in het belang van kwetsbare patiënten’.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met podcast
Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
De Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis. -
PREMIUM5 vragen
Kabinet wil óók stop op subsidies fossiele brandstoffen, maar in ander tempo
Actiegroep Extinction Rebellion heeft alweer de volgende blokkade van de A12 in Den Haag aangekondigd, op zaterdag 11 maart. De activisten zeggen terug te blijven komen tot de ‘subsidie voor fossiele brandstoffen’ stopt. Maar kan dat? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Afrekening na excuses voor slavernijverleden verdeelt Kamer
Na de excuses van het kabinet voor het slavernijverleden, gaat het nu over het geld dat ermee gepaard gaat. De 229 miljoen die is gereserveerd, is voer voor discussie in de Tweede Kamer.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen. -
PREMIUM
Zoek de verschillen bij ‘gezamenlijk’ congres PvdA en GroenLinks: ‘De PvdA-zaal is grijzer’
Voor het eerst congresseren PvdA en GroenLinks grotendeels samen. In Den Bosch wedijveren voorstanders en critici van de linkse samenwerking om aandacht, maar winnen de voorstanders bij de stemmingen. ,,We zwemmen als makke lammetjes een trechter in!”