Volledig scherm
Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. © ANP

Snel: gedupeerden terugvordering kinderopvangtoeslag nog dit jaar betalen

UpdateEINDHOVEN - Het kabinet streeft ernaar gedupeerde ouders in de zogenoemde CAF-11-zaak over de onterechte terugvordering van kinderopvangtoeslagen, nog voor het einde van dit jaar financieel te compenseren. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer. Onder de gedupeerden zijn honderden klanten van gastouderbureau Dadim in Eindhoven. 

De schadevergoeding wordt vormgegeven zoals de commissie-Donner, die onderzoek deed naar de affaire en daar deze week verslag over uitbracht, heeft geadviseerd. De gedupeerden krijgen de onterecht teruggevorderde bedragen alsnog uitbetaald en ontvangen daarnaast extra compensatie voor materiële en immateriële schade.

Snel oordeelt in navolging van de commissie-Donner hard over de fouten die de fiscus in deze zaak heeft gemaakt. ,,De grenzen van de handhaving zijn doelbewust opgezocht en wat mij betreft overschreden”, schrijft de bewindsman. Honderden gezinnen werden ten onrechte van fraude beticht en in de financiële ellende gestort doordat zij vele duizenden euro’s aan toeslagen moesten terugbetalen.

‘Schrijnend’

De staatssecretaris erkent dat hij het geduld van de getroffen ouders én van de Tweede Kamer ‘lang op de proef heeft gesteld’, en zegt dat te betreuren. De onrechtmatige handelwijze van de fiscus ‘wringt temeer omdat het kwetsbare groepen betreft, waarbij het stopzetten of intrekken van een toeslag extra schrijnend kan uitpakken’.

Of de Belastingdienst ook in vergelijkbare zaken ouders heeft benadeeld, wordt nog onderzocht. De commissie-Donner gaat ervan uit dat uiteindelijk eerder duizenden dan honderden mensen gecompenseerd moeten worden.

Snel kondigt daarnaast maatregelen aan om herhaling te voorkomen. Zo wordt onderzocht of vereenvoudiging van de Belastingdienst, bijvoorbeeld door onderdelen af te splitsen, de organisatie effectiever kan maken.

Dadim

In eerste instantie was er sprake van 300 gedupeerde gezinnen, die hun opvang regelden via gastouderbureau Dadim. Alle kinderopvangtoeslagen werden in 2014 stopgezet door de fiscus toen het Eindhovense bedrijf in beeld kwam als mogelijke fraudeur. Voor een fiks deel ten onrechte, bleek later. Inmiddels lijkt het er dus op dat veel meer klanten van kinderopvangbedrijven onterecht zijn beschuldigd door de Belastingdienst.