Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën © ANP

‘Staatssecretaris Snel liet onderzoek naar kinderopvangtoeslag inperken’

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft inderdaad geen vervolgonderzoek ingesteld naar ten onrechte stopgezette kinderopvangtoeslag, terwijl onderzoekers dat wel voorstelden. Het is nu eenmaal nodig om een schifting te maken in de enorme berg beschikbare documenten, laat het ministerie weten.

De onderzoekers hebben aangegeven dat, behalve de afdeling die de toeslagen verstrekt, ook andere diensten over belangrijke informatie over de affaire zouden kunnen beschikken. Met name de fiscale opsporingsdienst, de FIOD, en de afdeling MKB van de Belastingdienst. Volgens Trouw en RTL Nieuws heeft het ministerie deze informatie vervolgens links laten liggen.

Het ministerie werpt tegen dat de onderzoekers niet om toegang tot deze gegevens hebben gevraagd. Ze hebben slechts vervolgonderzoek voorgesteld, waarin de informatie van de FIOD ook meegenomen zou moeten worden. De conclusies van de onderzoekers dateren van oktober, maar nader onderzoek is uitgebleven.

Er moet nu eenmaal altijd een selectie worden gemaakt en dan wordt er altijd gekeken wat relevant is, laat het departement weten. ,,Wij herkennen ons zeker niet in de berichtgeving. Er is wel degelijk deugdelijk onderzoek uitgevoerd en de onderzoekers hebben alle vrijheid gehad.”

De Belastingdienst verdacht de ouders van kinderen bij een gastouderbureau ten onrechte van fraude. De dienst zette hun toeslag stop en vorderde al uitbetaalde geld terug. Trouw en RTL meldden eerder dat Snels ambtenaren het onderzoek bemoeilijkten dat de staatssecretaris naar de affaire instelde.

Het ministerie zegt dat het terughoudend moet zijn in zijn reactie op de berichtgeving, omdat het eerst de Tweede Kamer moet informeren. De Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld en wil Snel voor de zomer opnieuw aan de tand voelen over de affaire.

Snel heeft een onderzoekscommissie opgedragen zich over de zaak te buigen. Zij staat onder leiding van oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner.