Volledig scherm
Archiefbeeld: Staatssecretaris Menno Snel van Financien (D66) tijdens een debat over de Eurogroep en Ecofin Raad © ANP

Staatssecretaris Snel verder in het nauw door fouten kinderopvangtoeslag

UpdateDe afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft tijdens Pinksteren gedupeerde ouders individueel benaderd voor een persoonlijk gesprek met staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Dat gebeurde achter de rug om van de advocaat van die ouders - die al jarenlang procedeert tegen de overheid vanwege de onrechtmatige stopzetting van toeslagen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.

De Kamerleden Omtzigt (CDA), Leijten (SP) en Snels (GroenLinks) eisten maandag in een reeks schriftelijke spoedvragen dat ouders zich alsnog kunnen laten bijstaan door hun advocaat. Uit die vragen blijkt dat zij vrezen dat Snel probeert de ouders snel af te kopen met een schadevergoeding, en dat deze gedupeerden ‘geheimhouding’ krijgen opgelegd. De drie partijen willen voor dinsdag 12.00 uur antwoord van Snel. 

Dinsdag praat staatssecretaris Snel met gedupeerde ouders. De ouders vinden dat hun kinderopvangtoeslagen onterecht zijn gestopt. De Belastingdienst is hierover al op de vingers getikt door een reeks instanties.

Advocaat Eva Gonzalez Perez die een aantal ouders vertegenwoordigt vindt het ‘niet juist’ dat de staatssecretaris en de Belastingdienst buiten haar weten de ouders heeft benaderd. ,,Ik vind dit niet de juiste weg. Je hoort eerst de gemachtigde te benaderen. Wat kunnen die mensen nou daar zonder advocaat?’’

Gonzalez bevestigt dat er dinsdag gesprekken zijn. ,,Via mijn cliënten ben ik daarvan op de hoogte en ik ben aanwezig. Of ik nu uitgenodigd ben of niet.’’ De raadsvrouw wil geen verdere kwalificatie over de gang van zaken geven. ,,De feiten spreken voor zich. Ik hoop vooral op een correct einde.’’