Volledig scherm
© anp

Test met nieuw wapen tegen drankrijders: de alcoholenkelband

Er komt mogelijk een nieuwe maatregel in de strijd tegen alcohol in het verkeer: een alcoholenkelband moet het voor notoire drankrijders onmogelijk maken ongemerkt achter het stuur te kruipen. Dat zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in de Tweede Kamer op het nieuws dat het aantal verkeersdoden als gevolg van alcohol bijna is verdrievoudigd. 

De pilot waarin de enkelband getest wordt startte in 2017 en moet begin volgend jaar afgerond zijn, zei Broekers-Knol vanmiddag in antwoord op vragen van SGP-Kamerlid Chris Stoffer. De band meet op basis van het zweet van de drager of die alcohol op heeft en stuurt die gegevens door naar de reclassering. De band kan daarom fungeren als een alternatief voor het alcoholslot in auto’s ,,Dat is op zich een goed instrument, maar een drankrijder kan natuurlijk nog altijd in een andere auto stappen’’, merkte Broekers-Knol op. 

Het aantal mensen dat omkomt in het verkeer als gevolg van alcoholgebruik is de afgelopen jaren bijna verdrievoudigd, liet de politie vorige week weten. In 2016 overleden er in Nederland 13 mensen bij ongelukken in het verkeer die gerelateerd waren aan alcohol. Vorig jaar waren dat er 36. En ook dit jaar zijn de cijfers van het aantal verkeersdoden door alcohol hoog. Tot en met september kwamen al 29 mensen om het leven door alcoholgebruik in het verkeer.

Drugs

Eerste Kamerlid Ankie Broekers-Knol.
Volledig scherm
Eerste Kamerlid Ankie Broekers-Knol. © ANP

De politie ziet ook een forse stijging van het gebruik van drugs in het verkeer. Waar in 2018 nog 3799 mensen tegen de lamp liepen onder invloed van drugs in het verkeer, waren dat er tot en met september dit jaar al 5229. Die stijging komt onder andere doordat de politie sinds de invoering van de speekseltester een beter beeld heeft gekregen van het gebruik van drugs in het verkeer.

Hoewel het aantal fuikcontroles zijn afgenomen, is de pakkans volgens Broekers-Knol niet kleiner geworden. ,,De politie gaat nu gerichter te werk, en gebruikt daarbij geregeld onopvallende voertuigen.’’ Het aantal fuikcontroles is afgenomen omdat de locaties snel via sociale media worden verspreid, waardoor ze minder effectief zijn geworden. 

De staatssecretaris zegt harder te willen optreden tegen rijden onder invloed. Ze wijst op een wetsvoorstel waarin de strafmaat voor drankrijders omhoog gaat. Daar wordt vanmiddag in de Eerste Kamer over gestemd. ,,Alcohol blijft een prioriteit in de verkeershandhaving.’’