Ticketmaster onder vuur om omstreden doorverkoop Lowlands: ‘Dit slaat nergens op’
De Tweede Kamer is verbolgen over ‘woekerprijzen’ die worden gevraagd voor doorverkochte Lowlands-tickets. De toegankelijkheid van concerten en festivals staat op het spel als Ticketmaster vrij spel blijft houden, stellen Kamerleden. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media & Cultuur) broedt op maatregelen.
Lowlands in Biddinghuizen was zaterdagochtend binnen een kwartier uitverkocht. De ruim 60.000 tickets vallen vanwege ‘gestegen kosten’ een stuk duurder uit, namelijk 300 euro. ,,Lowlands had de kaarten nog véél duurder kunnen maken, omdat er een enorme schaarste is in de markt”, vertelt Timo Klein, expert op het gebied van mededingingsrecht. ,,Maar dat doen ze niet, omdat Lowlands zijn goede naam en imago wil beschermen.”
Over die 300 euro is in de Kamer dan ook weinig opwinding. De boosheid zit meer in de rol die Ticketmaster speelt in de verkoop van tweedehandstickets. Dat begon met het abrupt buitenspel zetten van andere verkoopkanalen als Ticketswap, slechts een paar dagen voor de kaartverkoop van start ging. Daarmee eigende Ticketmaster zichzelf een monopoliepositie toe. Dat doet het bedrijf niet voor de lol, maar om de markt en de betrouwbaarheid van het ticket te beschermen, stelt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg.
Verbolgenheid in Kamer
Tegelijkertijd verdient Ticketmaster wél bakken met geld met die machtspositie. Lowlands-gangers mogen namelijk alleen nog maar via Ticketmaster de tickets doorverkopen, met een maximum van 20 procent bovenop de aangekochte prijs. Tot zover niets nieuws, maar Ticketmaster rekende - zonder precies duidelijk te maken waarvoor - bij iedere transactie ruim 40 euro aan servicekosten. De totale verkoopprijs van elk tweedehandsticket kwam daardoor op ruim 400 euro uit.
Daar is de Tweede Kamer verbolgen over. ,,Waarom moet een kaart ruim honderd euro duurder zijn? Ik zeur niet over een paar euro administratiekosten, maar wel over ruim honderd euro”, zegt Mohammed Mohandis (PvdA). Cultuur moet voor iedereen toegankelijk blijven, zegt CDA-Kamerlid Lucille Werner. ,,Consumenten moeten worden beschermd tegen exorbitant hoge ticketprijzen als gevolg van doorverkoop.” VVD-Kamerlid Pim van Strien wijst erop dat het wel de organisatie is van Lowlands die in zee gaat met Ticketmaster: ,,En dat Lowlands dus iets heeft uit te leggen aan de Lowlands-gangers.’’
Mogelijk maatregelen
Mocht Uslu niet tot wettelijke maatregelen komen, dan wil CDA met een initiatiefwet komen om het te regelen. Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan van SP-Kamerlid Peter Kwint om op korte termijn werk te maken van woekerhandel. Volgens Kwint is die ontspoord tot een ‘miljardenhandel’. Kwint wil een wettelijke begrenzing van zowel het percentage dat bovenop een kaartje gevraagd mag worden, als aan servicekosten. PvdD-Kamerlid Christine Teunissen is bezorgd: ,,Woekerwinsten horen niet thuis in de cultuursector. De toegankelijkheid van festivals staat op het spel.’’
Uslu snapt de zorgen over de doorverkoop en de hoge servicekosten. ,,Het is hardnekkige, complexe problematiek waar muziekliefhebbers, evenementenbezoekers en concertgangers de dupe van zijn.’’ Ze kijkt op dit moment naar Europese landen die succesvolle maatregelen tegen dit fenomeen hebben getroffen. Voor eind maart komt ze met een reactie naar de Kamer.
Ticketswap ontkent
Ticketmaster reageert niet op de hoogte van de servicekosten, maar geeft wel aan dat die kosten ‘de enige inkomsten zijn die wij van de transactie houden’. Het geld wordt geïnvesteerd in ‘het verder ontwikkelen en garanderen van een veilig platform’, aldus een woordvoerder. Dat is volgens Lowlands-directeur Van Eerdenburg ook echt zo. Een platform als Ticketswap geniet volgens hem ‘misschien wel een goede reputatie, maar honderd procent garantie dat je binnenkomt met een ticket heb je daar niet’. ,,Het is de minst slechte optie”, reageert hij.
Ticketswap-ceo Hans Ober ontkent dit met klem. ,,De fans zijn juist de dupe door de restricties van doorverkoop en hoge prijzen. Wij hadden graag samengewerkt met Lowlands maar moederbedrijf Livenation kiest ervoor om ons buiten te sluiten en met hun dochterbedrijf Ticketmaster de machtspositie richting de fan te vergroten.” Ticketswap heeft zich in de afgelopen jaren ‘behoorlijk hard gemaakt’ als het aankomt op betrouwbare en transparante doorverkoop, zegt Ober.
De doorverkoop in concerttickets is ook de Consumentenbond al jaren een doorn in het oog. Maar de hoge servicekosten verbazen zelfs woordvoerder Gerard van Spierenburg. ,,Tweemaal servicekosten vragen – en dan vooral zoveel – slaat wat mij betreft helemaal nergens op, maar juridisch valt er niets aan te doen omdat je nu eenmaal mag vragen wat je wil. Helaas ben je als consument afhankelijk van de goede wil en het moreel kompas van de (weder-)verkopers, Ticketmaster dus.”
Toezichthouder ACM ziet geen aanleiding om in te grijpen omdat Ticketmaster volgens de regels zou opereren.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Het leven wordt alsmaar duurder en je koopt waarschijnlijk niet zo snel meer iets nieuws. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Maken spullen gelukkig? Professor Nele Jacobs geeft antwoord op die vragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Festivals duurder dan ooit... en toch zijn tickets snel uitverkocht. Waar ligt de grens?
Dat muziekfestivals ieder jaar weer wat duurder worden, zijn we gewend. Maar de prijsstijgingen dit jaar zijn in sommige gevallen wel erg fors. Toch lijkt dat de bezoeker niet te deren. Zo was Lowlands in een kwartier uitverkocht -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMAnnie Schreijer-Pierik
CDA-Europarlementariër: ‘Als Wopke weg moet, hebben we het wéér niet over de boeren’
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik staat vierkant achter Wopke Hoekstra, maar vindt dat Den Haag de verkiezingsoverwinning van BBB aan zichzelf te wijten heeft. -
Heibel bij JA21? Nee, klinkt het in koor: ‘Dit is geen coup ofzo’
Onrust bij JA21? Een brief van leden over verandering van de interne partijregels is door een deel van de partijtop ondertekend, maar niet door partijleiders Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. -
PREMIUM
Festivalkaartje dit jaar nog duurder: ‘Moet betaalbaar blijven, anders heeft het geen zin’
De prijzen voor festivalkaartjes worden dit jaar opnieuw flink duurder. Volgens onderzoek van Festival Fans, die de prijzen van 76 festivalkaarten in Nederland vergeleek met vorig jaar, stijgen de kosten met gemiddeld 14 procent. Voor een weekend Lowlands ben je inmiddels 300 euro kwijt.
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
1028 kinderen in crisisnoodopvang asielzoekers, onbekend of zij onderwijs en zorg krijgen
In de crisisnoodopvang voor asielzoekers (bedden in sporthallen, evenementenlocaties, tenten en op cruiseschepen) zitten 1028 kinderen. In totaal wonen bijna 6800 asielzoekers in deze noodlocaties. Van hen is dus bijna één op de zes jonger dan 18 jaar.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerWillem Dubbeldam