Tweede Kamer erkent Armeense genocide
De Tweede Kamer erkent de Armeense genocide en in april neemt een minister of staatssecretaris deel aan de herdenking van de volkerenmoord van een eeuw geleden. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier dinsdag voor. Alleen Denk was tegen.
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken liet weten gehoor te zullen geven aan de oproep van Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie om een kabinetslid af te vaardigen naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat moet dit jaar voor het eerst gebeuren en daarna iedere vijf jaar.
Kabinet
,,Met de aanwezigheid betoont het kabinet respect voor alle slachtoffers en nabestaanden van alle moordpartijen op minderheden", zei de minister. Het kabinet doet daarmee geen uitspraak of het een genocide was, benadrukte ze. Hoewel de Tweede Kamer de moordpartij erkent als genocide, blijft het kabinet spreken over ,,de kwestie van de Armeense genocide".
Wie van het kabinet bij de herdenking aanwezig zal zijn, is nog niet bekend. Nederland is eerder wel met een ambassadeur en een Tweede Kamerlid bij de herdenking geweest.
Denk
Niet eerder erkende de Tweede Kamer de Armeense genocide zo expliciet. De drie Kamerleden van Denk zijn de enige tegenstanders van de erkenning. Volgens Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu wordt de geschiedenis te eenzijdig uitgelegd. Kuzu stelt dat door de erkenning groepen mensen tegen elkaar worden opgezet en dat de spanningen hierdoor ook in Nederland zullen oplopen.
Na afloop van het debat werd Denk-Kamerlid Öztürk opgeroepen de Kamer te verlaten omdat hij op de publieke tribune met zijn gezelschap voor te veel rumoer zorgde, zo schrijft De Telegraaf. Öztürk zelf beklaagde zich daarop weer bij de kamervoorzitter over haar optreden. Het gezelschap gaf overigens wel gehoor aan de fatsoensoproep en vervolgde de conversatie in het koffiehuis van de Tweede Kamer.
Ottomaanse Rijk
In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide. Turkije riep vorige week de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje toen het voornemen bekend werd om de Armeense genocide te laten erkennen door de Tweede Kamer.
Turkije heeft het besluit van de Tweede Kamer ,,ten scherpste'' veroordeeld. Dat heeft het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond meegedeeld. Turkije waardeert het wel dat de Nederlandse regering blijft spreken van ,,de kwestie van de Armeense genocide''.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet blijft spreken over ‘Armeense kwestie’
Het kabinet erkent de Armeense genocide niet en blijft spreken over de ‘kwestie van de Armeense genocide’. Wel gaat er een minister in april naar de herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad Jerevan. De Tweede Kamer wil de genocide uit 1915 wél erkennen. -
Podcast Politiek dichtbij
De ‘oorlogsheld’ Zelenski heeft ook een heel duister kantje
Hoe zat het nou met die sms’jes van Rutte op die stokoude Nokia 301, wilde de Tweede Kamer weten deze week. Helderheid kwam er niet, want met het wantrouwen tegen de premier, de richtlijn én de archiefwet loopt er van alles door elkaar. Ondertussen verscheen een pikant boek over president Zelenski dat ook de schijnwerper zet op zijn duistere verleden, hoezeer hij momenteel ook in de smaak valt bij westerse politici. -
Extra beveiliging bij debat over Armeense genocide
De beveiliging in de Tweede Kamer rond het debat over het gebruik van het woord genocide, waarbij ook de vraag of de Armeense genocide erkend wordt aan de orde komt, is opgeschroefd. In de commissiezaal waar het debat gehouden wordt, zit een agent. Doorgaans is alleen in de plenaire zaal altijd politie aanwezig. -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken.
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen.