Sjoerd Sjoerdsma (D66) in de Tweede Kamer.
Volledig scherm
Sjoerd Sjoerdsma (D66) in de Tweede Kamer. © ANP

Tweede Kamer gelast bezoek aan Rusland af na weigering toegang D66-Kamerlid

Een gepland bezoek van een delegatie Kamerleden aan Moskou is afgeblazen, omdat D66-parlementariër Sjoerd Sjoerdsma niet welkom is in Rusland. Dat heeft de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken besloten na intern beraad.  

Rusland heeft het D66-Kamerlid op de zwarte lijst gezet. Dat betekent dat hij Rusland niet in mag en volgende maand niet mee had gekund op een voorgenomen bezoek van een delegatie Kamerleden aan Moskou. Minister Blok (Buitenlandse Zaken) heeft de Russische ambassadeur hierover op het matje geroepen, maar dat heeft niet tot een ander standpunt geleid.

De Tweede Kamer zal de ambassadeur nu uitnodigen om in ons parlement ‘tekst en uitleg te geven’ over de zwarte lijst, laat commissievoorzitter Pia Dijkstra weten. 

Geheime lijst

Dijkstra: ,,We zijn erg teleurgesteld dat op basis van een geheime lijst onze collega Sjoerdsma niet wordt toegelaten. Ons is totaal niet duidelijk wat hij op die lijst doet. Daarom wil de commissie ook de ambassadeur uitnodigen. We kunnen hem vragen of hij ons te woord wil staan.’’

Quote

Ons is totaal niet duidelijk wat hij op de lijst doet

Pia Dijkstra (D66), Kamercommissievoorzitter Buitenlandse Zaken

De vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken zou Rusland bezoeken op verzoek van de Doema, het Russische parlement. Pas recent werd duidelijk dat Sjoerdsma niet welkom is. Een reden werd daarbij niet genoemd. Rusland zou intern aandragen dat Nederland ook een sanctielijst heeft en het hen ook vrijstaat om een lijst te hanteren.

Sjoerdsma zet zich in voor een wet waardoor op Europees niveau sancties kunnen worden ingesteld tegen Rusland. Ook heeft hij kritiek op de houding van Rusland in het MH17-dossier. Zelf begrijpt Sjoerdsma het besluit van de commissie volledig. 

Sjoerdsma: ,,Hier wordt niet een D66‘er geweigerd, maar een lid van het democratisch verkozen Nederlandse parlement. Het zou een slecht signaal zijn als we dat toelaten.’’