Tweede Kamer schaft raadgevend referendum af
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met afschaffing van het raadgevend referendum. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden - zoals verwacht - het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om de referendumwet in te trekken. Ook oppositiepartij SGP stemde voor.
In de Tweede Kamer stemden 76 Kamerleden voor afschaffing van het referendum. 69 Kamerleden stemden tegen. Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie - inclusief de SGP - had dit nog wel mogelijk willen maken.
In een fel debat kreeg Ollongren eerder deze week de volle laag van de oppositie. De SGP vond het juridisch niet in de haak dat het kabinet een referendum over afschaffing van het referendum blokkeert. Volgens Ollongren zorgt het raadgevend referendum voor 'verwarring', omdat het kabinet de uitkomst van een referendum naast zich neer mag leggen.
De Eerste Kamer moet zich nog over de intrekkingswet van Ollongren uitspreken. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.
Op 21 maart, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen, wordt het laatste referendum in Nederland gehouden: over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Tegenstanders van afschaffing van de wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is de vraag of zij daarvoor genoeg steun verzamelen.
Rechter
De beweging Meer Democratie stapt naar de rechter om een referendum af te dwingen over de afschaffing van het referendum. ,,Ons doel is dat wij als Nederlanders kunnen aangeven of wij het referendum willen behouden of afschaffen", aldus woordvoerder en oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer. Een eerdere zaak bij de Raad van State liep op niets uit, omdat de rechter zich niet bevoegd achtte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
-
met video
Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’
Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vanochtend. Maar voorafgaand aan de ministerraad lichtte ze wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. ,,Mijn zoon wil niet dat ik langskom.’’ -
Met video
Kamer ondermijnt eigen zwaarste wapen: ‘Motie van wantrouwen is te makkelijk’
De motie van wantrouwen boezemt niemand nog angst in, en premier Mark Rutte al helemaal niet. Toch zien we er bij het Groningen-debat opnieuw meerdere voorbijkomen. Hoe kon het zware politieke wapen zo bot worden? -
Opvanggemeente mag geen alleenstaande asielzoeker weigeren, Van der Burg is klaar met eisenlijstjes
Het moet afgelopen zijn met gemeenten die weigeren alleenstaande mannelijke asielzoekers op te vangen. Staatssecretaris Eric van der Burg stuurt zulke asielzoekers voortaan ‘desnoods ongevraagd’ toch naar opvangplekken daar. Zo wil hij voorkomen dat het volle aanmeldcentrum Ter Apel in acute problemen komt. -
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen.
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
-
-
-
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is. -
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
Voor het eerst sinds 2013 maken we ons méér zorgen over onze financiële situatie. Dat maakte het CBS vanochtend bekend. Met de hard stijgende prijzen voor het levensonderhoud kun je gemakkelijk in financiële nood raken. ,,Ongemerkt wordt alles duurder en opeens is het geld op.’’ Zes tips om schulden het hoofd te bieden.