Tweede Kamer stemt in met afschaffen bedenktijd abortus
videoDe Tweede Kamer wil dat de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus wordt geschrapt. Een grote meerderheid stemde donderdag voor een initiatiefwetsvoorstel van D66, PvdA, GroenLinks en VVD.
De verplichte bedenktijd stond al jaren ter discussie. Liberale en progressieve partijen vinden het paternalistisch en niet van deze tijd dat vrouwen bij wet tot nadenken worden verplicht. Confessionele en meer conservatieve partijen menen juist dat de bedenktijd ervoor zorgt dat er zorgvuldig wordt nagedacht over een ingrijpend besluit als abortus.
Onder het vorige kabinet werd nog besloten dat er geen voorstellen zouden worden ingediend op het gebied van medisch-ethische kwesties. Maar bij de onderhandelingen over Rutte IV bedong D66 dat er een einde moest komen aan de status quo en dat Kamerleden de vrijheid moesten krijgen om met initiatieven te komen.
Uiteindelijk stemden 101 Kamerleden voor afschaffing van de bedenktijd. 38 leden stemden daartegen. Niet alle fracties stemden als één blok: zo bleek bij de stemming dat circa de helft van de PVV-fractie voor het voorstel was en de andere helft - inclusief Geert Wilders - tegen. Ook VVD’ers Thierry Aartsen en Daniël Koerhuis stemden, in tegenstelling tot hun fractiegenoten, tegen.
Nu het initiatiefwetsvoorstel door de Tweede Kamer is aangenomen, is de verplichte bedenktijd nog niet meteen geschrapt. Ook de Eerste Kamer zal hier nog mee in moeten stemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUMVideo
Abortus via de huisarts, goed idee? ‘Het is niet zomaar een pilletje’
Huisartsen Lieneke van de Griendt en Peter Leusink vinden het een goede zaak als vrouwen binnenkort ook bij hen terecht kunnen voor een abortus. De Tweede Kamer stemt binnenkort waarschijnlijk met dit voorstel in. ,,Wij zijn hier voor getraind”, zeggen ze. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Kabinet belooft dat minder kinderen uit huis worden geplaatst
Kinderen die thuis problemen hebben, moeten minder snel uit huis worden gehaald. Dat is een van de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met gemeenten en zorgaanbieders over de toekomst van de jeugdzorg.
-
PREMIUM
Toen Sarah (25) abortus overwoog, moest ze verplicht vijf dagen nadenken: ‘Het gaf me rust’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen door te zeggen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover ‘niet opzettelijk onjuist verklaard’.