Twitter een plek van haat? ‘Als je denkt dat je er kunt discussiëren kom je van een koude kermis thuis’
Een beetje politicus is actief op Twitter, vooral omdat andere politici, journalisten en opiniemakers er ook op zitten. Tegelijkertijd vliegen de haattweets je er om de oren. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken, die donderdag besloot te stoppen met Twitter, waarschuwde voor deze gevaarlijke bubbel. Maakt Twitter meer kapot dan ons lief is?
Lisa van Ginneken is niet de eerste die stopt met Twitter, zo stapte Diederik Samsom ooit ook al eens compleet van het platform af, maar toch maakte haar bericht over de ‘plek van haat’ veel los. ‘Het is een plek waar mensen elkaar de maat nemen, negatief afschilderen en beledigen’, zo schreef Van Ginneken in haar laatste tweet, vergezeld van een ‘bloemlezing’ van haatberichten die ze heeft mogen ontvangen.
De reacties op zichzelf zijn volgens Van Ginneken niet per se het probleem. ,,Ik lees ze eerlijk gezegd al een paar maanden niet meer.” Waar wel het probleem ligt, legt het D66-Kamerlid uit, is de aandacht en ruimte die het platform geeft aan provocerende tweets. ,,Hoe meer ruzie wij maken, hoe rijker Twitter wordt. Het platform wordt gebruikt om te praten over belangrijke maatschappelijke onderwerpen, en het geeft daarbij meer ruimte aan de meest negatieve reacties in plaats van aan genuanceerde inhoudelijke reacties. Zo jaagt Twitter ruzie in onze samenleving aan.”
Verkeerde doeleinden
Mediatheoreticus Geert Lovink herkent dit, maar toch snapt hij de verbazing niet helemaal. ,,Twitter is nooit gebouwd om te discussiëren met elkaar. Twitter is opgezet om korte berichten met elkaar te delen waarin je elkaar vertelt hoe het gaat. Daar zit de kern van het probleem.”
Het platform is volgens hem dus ook nooit bedoeld voor politici of journalisten. ,,Als je denkt dat je kunt discussiëren op Twitter kom je van een koude kermis thuis. Je kunt alleen korte berichten plaatsen en reageren is lastig. Een geordende discussie kun je op Twitter niet voeren. We gebruiken het simpelweg voor de verkeerde doeleinden.”
Daarbij is door de komst van algoritmes Twitter uitgegroeid tot een plek waar provoceren loont, aldus Lovink. ,,Haat betaalt uit, daar kwam Twitter achter, en niet discussies. Provocerende opmerkingen komen hierdoor veel sneller naar boven drijven.”
Kleine, haatdragende boodschappen gaan op Twitter dus snel viraal. Uit een onderzoek van de Groene Amsterdammer uit 2021 blijkt dat vrouwen hier het vaakst de dupe van zijn. Zo zou Sigrid Kaag in vijf maanden tijd maar liefst 13.000 haattweets hebben ontvangen. Dat komt neer op ongeveer één haatbericht per kwartier. Vrouwen over het hele politieke spectrum hebben er last van, bleek uit het onderzoek.
Politici, journalisten en opiniemakers
Van Ginneken zelf haalt ook aan dat het vooral politici, journalisten en opiniemakers zijn die nog actief gebruik maken van het platform. ,,Alle drie de groepen hebben een enorme verantwoordelijkheid in hoe ze communiceren, omdat daarmee onze samenleving gestuurd wordt. Als je zo’n grote verantwoordelijkheid draagt, dan moet je je afvragen of je dan gesprekken met elkaar wil voeren op een platform dat geld verdient aan polarisatie. Ik heb voor mezelf de afweging gemaakt dat ik daar niet meer aan wil bijdragen.”
Van Ginneken vindt overigens niet per se dat alle politici haar achterna moeten gaan. ,,Ieder moet zijn eigen afweging daarin maken. Ik hoop wel, en ik merk het ook aan de reacties die ik krijg, dat mijn stap mensen tot denken aanzet.” Dat ze hierdoor zichtbaarheid verliest, maakt haar niet uit. ,,Ik ben niet de politiek ingegaan om zichtbaar te zijn, maar om mooie dingen te doen voor onze samenleving.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk na chaos op Twitter: eind november is abonneren op blauw vinkje weer mogelijk
Twittergebruikers kunnen zich eind deze maand weer aanmelden voor abonnementsdienst Twitter Blue. Dat heeft eigenaar Elon Musk van het socialemediabedrijf gezegd. -
Kamerlid Van Ginneken stopt met Twitter: 'Haat richt zich bij mij op mijn transgender-zijn’
Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken stopt met het sociale medium Twitter. Volgens de volksvertegenwoordiger blijkt het ‘een plek van haat’ te zijn. ,,De haat richt zich op alles en iedereen en bij mij in het bijzonder op mijn transgender-zijn.’’ -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMMet video
Rusland moet ter verantwoording worden geroepen in Den Haag, maar hoe?
Ineens zou Den Haag een tribunaal krijgen waarin oorlogsmisdaden in Oekraïne worden vervolgd. Nou, het blijkt geen tribunaal en het gaat ook niet over oorlogsmisdaden. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUMMet video
Kamer vreest dat landbouwakkoord in gevaar komt: ‘Minister beschadigd door Kamer niet te informeren’
Minister van Landbouw Piet Adema wacht vandaag een stevig debat. Hij heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd én boeren op het verkeerde been gezet. De Kamer vreest dat het landbouwakkoord in gevaar komt. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt.