Vrouwen willen wél meer werken in de zorg: oplossing voor personeelstekort?
Eén op de vier vrouwelijke parttimers in de zorg wil meer werken. Wanneer zij hun contract met 6 uur uitbreiden kan het schrijnende personeelstekort met tienduizenden arbeidskrachten worden teruggedrongen, verwachten onderzoekers.
De meeste zorginstellingen richten zich momenteel op het werven van nieuw personeel. De oplossing lijkt dichterbij te liggen. Bijna de helft van de vaste krachten spreekt nooit over het uitbreiden van hun contract, terwijl met name vrouwelijke deeltijdwerkers wel meer uren zouden willen maken. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken onder 17.500 zorgmedewerkers. Vanmiddag worden de bevindingen aangeboden aan minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het gevoel leeft dat vrouwen niet méér willen werken. Ons onderzoek laat zien dat dit beeld niet klopt
Bijna een kwart van de ondervraagden wil het liefst per direct een groter contract van gemiddeld 6 uur per week meer. Dit zijn voornamelijk vrouwen die nu 25 uur of minder werken. Een veel grotere groep werknemers (46 procent) is in principe tevreden met het huidige contract, maar geeft aan onder bepaalde voorwaarden meer te willen werken. Zij willen dan wel meer invloed op het rooster en bovendien de flexibiliteit om het aantal uren later weer aan te passen.
Ook een extra beloning en een prettige organisatiecultuur spelen een rol. Met name zorgmedewerkers met jonge kinderen vinden flexibiliteit belangrijker dan een goed geregelde en betaalbare kinderopvang. In de zorg werken nu zo’n 1,2 miljoen mensen. Als er niets gebeurt, lopen de personeelstekorten naar verwachting in twee jaar tijd op tot 80.000 werknemers.
Volgens stichting Het Potentieel Pakken is niet eerder goed onderzocht wat vrouwen nu tegenhoudt om hun contract uit te breiden. Momenteel werken er ruim 900.000 vrouwen deeltijd in de zorg, met een gemiddelde contractgrootte van 24 uur. ,,Het gevoel leeft dat vrouwen niet méér willen werken. Ons onderzoek laat zien dat dit beeld niet klopt’’, zegt voorzitter Wieteke Graven. Ze benadrukt dat vrouwen ‘zeker niet allemaal voltijd hoeven te werken’. ,,Maar we willen wél vrouwen in de gelegenheid stellen om meer uren te werken.’’ Vier tot zes uur extra per week kan volgens haar al ‘een enorm verschil’ maken.
Uitstroom
De stichting berekende dat het personeelstekort met tienduizenden krachten kan worden teruggedrongen. Het aantrekken van nieuw personeel is niet alleen tijdrovend en duur, maar heeft ook als nadeel dat het verloop van nieuwe krachten relatief duur is, schrijven de onderzoekers. Uit onderzoek van een commissie die het ministerie van Volksgezondheid adviseert over de personeelstekorten bleek onlangs nog dat bijna de helft van het nieuwe personeel binnen twee jaar weer vertrekt.
De onderzoekers verwachten dat contractuitbreiding van parttimers niet alleen het personeelstekort terugdringt, maar ook leidt tot meer betrokkenheid van de werknemers.
De Tweede Kamer praat vandaag met het kabinet over de arbeidsmarkt in de zorg. Daar zal het ook gaan over het voorstel van het kabinet om de extra uitgaven aan flexwerkers in de zorg in te dammen. Het aantal flexwerkers groeide in acht jaar tijd met 13 procent. Het kabinet wil een maximumtarief afspreken, waardoor flexwerkers straks geen torenhoge tarieven meer kunnen rekenen voor hun diensten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Stikstoffabriek nog later klaar, gevolgen voor gaswinning onzeker
De bouw van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt gemaakt gaat worden voor gebruik in Nederlandse huishoudens, heeft verdere vertraging opgelopen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
personeelstekort
Jongeren niet te porren voor baan in thuiszorg: ‘Vak heeft stoffig imago’
Werkgevers in de thuiszorg blijven worstelen met een personeelstekort. Door een onvoordelig imago van het vak en een gebrek aan stageplaatsen blijven jongeren weg en wordt het huidige personeelsbestand steeds ouder. Investeringen vanuit de overheid zijn noodzakelijk, zegt branchevereniging Zorgthuisnl.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
PREMIUMFortuynisten
Waar bleven ze, de discipelen van Pim? ‘De avond na de moord zei ik: stop maar met die partij’
Veel LPF-politici keerden terug in de anonimiteit na het mislukte politieke avontuur in 2002, een handvol bleef politiek actief, een aantal overleed. Hoe is het nu met de Fortuynisten?