VVD’er Daniel Koerhuis: ‘Zet statushouder ook in de rij voor sociale huur’
OpinieDoordat statushouders in veel gemeenten voorrang krijgen bij sociale huur, vallen andere mensen buiten de boot. VVD’er Daniel Koerhuis vindt daarom dat zij ‘gewoon op hun beurt moeten wachten’.
Een alleenstaande moeder krijgt géén voorrang. Dat kan ik niet uitleggen.
We wonen met 17 miljoen mensen op een klein postzegeltje dat Nederland heet. In een huis, een appartement, een woonwagen, op een zoldertje, een kamer of een woonboot.
We hebben ook huizen voor mensen die misschien net te weinig te besteden hebben voor een huis voor hun gezin. Dan dragen we allemaal wat bij en zo regelen we voor die mensen een sociale huurwoning. Al met al hebben we het goed voor elkaar. Dat hebben we samen opgebouwd en dat moeten we koesteren. Een fijn huis is belangrijk voor iedereen.
Ik zeg dit omdat we die sociale huurwoning dreigen te verliezen. Er zijn immers, net als voor veel andere huizen, lange wachtlijsten. Maar in tegenstelling tot andersoortige woningen gaan de nieuwe sociale huurwoningen die we bouwen allemaal naar statushouders. Zij hebben in veel gemeenten namelijk voorrang.
Als we doorgaan met het toewijzen van sociale huurwoningen aan statushouders worden de wachtlijsten nooit korter. De cijfers liegen er niet om. De afgelopen drie jaar zijn er gemiddeld 18.000 sociale huurwoningen per jaar toegewezen aan statushouders. Er worden ruim 15.000 sociale huurwoningen per jaar bijgebouwd. Dat de wachtlijsten toenemen door die voorrangsregeling is duidelijk.
Principieel
Deze cijfers zijn niet de belangrijkste reden waarom ik af wil van deze regeling. Mijn wens is principieel. Voorrang voor statushouders is niet uit te leggen, oneerlijk en het leidt bovendien niet tot snellere integratie.
Ik kan niet uitleggen aan een alleenstaande moeder dat zij geen voorrang krijgt en een statushouder wel. Of aan een gescheiden man dat hij geen voorrang krijgt, maar een statushouder wel.
Of aan een verpleegkundige die dicht bij zijn of haar werk moet wonen dat hij of zij geen voorrang krijgt, maar een statushouder wel.
Als het écht nodig is willen we best voorrang geven. Aan een vrouw die mishandeld wordt en snel een woning nodig heeft bijvoorbeeld. Of een statushouder die niet veilig is in een azc omdat hij op mannen valt. Dat zijn eerlijke uitzonderingen. Maar een hele groep voorrang geven omdat deze mensen uit een ander land komen? Dat is oneerlijk.
Flexibele woningen
Op initiatief van de VVD is de landelijke voorrangsverplichting anderhalf jaar geleden al afgeschaft. Gemeenten kunnen nu de voorrangsregel die er vaak op lokaal niveau nog is afschaffen.
Dat betekent niet dat statushouders langer in een azc moeten blijven. Het rijk helpt gemeenten bij het creëren van flexibele, tijdelijke woningen voor statushouders. Zij kunnen daar wonen terwijl ze, net als ieder ander, gewoon op hun beurt wachten om een sociale huurwoning te krijgen.
Daniel Koerhuis is VVD-woordvoerder voor wonen en bouwen in de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer.
-
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMMet video
In veel Europese landen is 9 mei een feestdag: waarom niet in Nederland?
Vandaag is het 9 mei, de Dag van de Overwinning in Rusland. Er wordt uitgekeken naar de toespraak van president Poetin. Maar hé, 9 mei is ook Europadag!