Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur.
,,We zitten nog in een verzamelfase", meldt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. ,,Het gaat om een grote hoeveelheid, het is omvangrijk, technisch complex ook. We zijn er volop mee bezig, maar zover is het nog niet.” De relevante appjes en sms’jes van bewindspersonen zijn inmiddels verzameld, meldt de woordvoerder, maar berichten van andere ‘sleutelfiguren’ (ambtenaren) worden nog geïnventariseerd, ruim twee jaar na de eerste coronagolf.
Vrijwel direct na het uitbreken van de coronacrisis vroeg een flink aantal media - met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur - om alle informatie over de corona-aanpak. Ook deze nieuwssite vroeg stukken op. Volgens de wet hebben burgers recht op inzage in relevante overheidsstukken, ongeacht het communicatiemiddel. Naast e-mails moeten dus ook zakelijke WhatsAppberichten of sms-verkeer toegankelijk zijn, desnoods deels zwartgelakt. Maar tot dusver ontbreken de sms’jes en appjes in de inmiddels duizenden documenten die verstrekt zijn door het ministerie van Volksgezondheid.
Onthullingen
Dit terwijl er wel berichten zijn gedeeld rond de Sywert-deal en de verwijderde sms’jes van premier Rutte. Waarom de rest van het sms- en appverkeer tot dusver verder ontbrak, kon het ministerie van Volksgezondheid wekenlang niet melden op vragen van deze nieuwssite. Vandaag volgde er een summiere reactie, tegelijkertijd stuurde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) een brief naar de Tweede Kamer met dezelfde strekking: het is nu eenmaal veel informatie, verzamelen, rubriceren en doorzoekbaar maken kost tijd, daar werken we nu aan.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
‘Op dit moment wordt chatverkeer over corona van een groot aantal sleutelfiguren verzameld en gerubriceerd
Berichten van topambtenaren worden nog verzameld, de appjes en sms’jes van bewindspersonen zouden wel geïnventariseerd zijn ‘maar nog niet ontsloten en doorzoekbaar gemaakt’. Waarom het zo lang moet duren tot deze gedeeld worden, blijft onduidelijk. Tijdens het binnenkomen van de eerste mediaverzoeken in 2020 ‘zat iedereen nog vol in de crisisbestrijding’ meldt de zegsman wel.
Minister Kuipers schrijft aan de Kamer dat er nu alsnog vaart gemaakt wordt met het verwerken van de verzoeken om inzage in appverkeer: ‘Op dit moment wordt chatverkeer over corona van een groot aantal sleutelfiguren verzameld en gerubriceerd. Ik zal zo spoedig mogelijk de relevante berichten beoordelen en degenen die om chatberichten hebben gevraagd, hierover informeren'.
7,2 miljoen (!) potentieel relevante coronadocumenten
Of alle relevante berichten van de hoofdrolspelers nog beschikbaar zijn is de vraag. Premier Mark Rutte schoonde dagelijks zijn Nokia-inbox op en stuurde de inhoudelijk belangrijke sms’jes door, vertelde hij vorige week. Dat waren tussen eind 2019 en juni 2020 slechts 41 berichten. Rutte stelde echter dat dit niet weinig is: ,,We hadden op dat moment permanent crisisoverleg. Telefonisch, in persoon. Dat gaat allemaal niet per sms.”
Het ministerie van Volksgezondheid claimt dat er in totaal zo'n 7,2 miljoen (!) potentieel relevante coronadocumenten bij of onder het ministerie vallen. Om de informatieverzoeken van pers, parlement en publiek te stroomlijnen worden documenten in tranches verstrekt, per maand en per thema.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Asielcrisis: staatssecretaris kijkt of tijdelijke asielstop mogelijk is
Het kabinet bekijkt of de Vreemdelingenwet het toestaat om een asielstop in te stellen nu er nauwelijks opvangplekken zijn. Bij een asielstop worden aanvragen van asielzoekers tijdelijk niet meer in behandeling genomen. -
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme?
-
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
met video
Rutte ‘liegt niet’, maar hij moet toch nog eens zijn sms-archief in
Premier Mark Rutte koos de tegenaanval in het debat over de sms’jes die hij jarenlang wiste. Hij ‘liegt niet’, aldus de premier en nee: belangrijke sms’jes op die ‘gekke’ Nokia van hem gingen heus niet verloren. Toch rammelt de archivering, blijkt tegelijk. -
PREMIUM
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat.