Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk.
Delen per e-mail
Meerdere grote oppositiepartijen zijn inmiddels benaderd of ze eventueel steun kunnen verlenen aan de invoering van een avondklok, omdat er volgens een ingewijde ‘coalitiepartijen dwarsliggen'. Het zou bij de oppositie in ieder geval gaan om PvdA, GroenLinks en SP, al willen die partijen daarover niets kwijt.
Een Kamermeerderheid is nodig om een avondklok in te kunnen stellen maar vooralsnog is er geen politieke meerderheid voor dit ‘draconische’ voorstel. En al helemaal niet voor een avondklok vanaf 20.00 uur. Voormalig coalitiepartij D66 is een tegenstander en al maanden kritisch over het idee van een avondklok.
Alles over de verkiezingen, hoor je in de podcast Politiek Dichtbij:
Continu in overleg
Alle opties liggen op dit moment op tafel. Ik verwacht dat er ergens de komende dagen een besluit valt
De betrokken ministers zijn ondertussen continu in overleg met elkaar en experts, zoals Jaap van Dissel (RIVM), over de gevolgen van de Britse variant van het coronavirus. Het OMT vindt dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf.
,,We hebben tot nu toe goed op ons in laten werken wat de stand van zaken rond de besmettingen is”, aldus coronaminister De Jonge. ,,We moeten zorgen dat we het besmettingsniveau verder verlagen en verspreiding van de Britse variant verder vertragen. Alle opties daarvoor liggen op dit moment op tafel. Ik verwacht dat er ergens de komende dagen een besluit valt.”
Volgens De Jonge bestaan er ‘geen taboes’. Naast de invoering van een avondklok valt te denken aan nog minder (lees één persoon) of helemaal geen mensen meer thuis ontvangen (nu ligt dat aantal op twee) en een verdere inperking van de reisbewegingen. Zo ligt een noodzakelijkheidsverklaring op tafel voor internationale reizen.
Heel zorgvuldig proces
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stelde vanmiddag dat momenteel een ‘heel zorgvuldig wegingsproces‘ plaatsvindt. Dat leidt een dezer dagen tot een besluit. Mogelijk is er woensdagavond weer een persmoment met premier Rutte en minister De Jonge, maar Haagse bronnen benadrukken wel dat de kogel eerst die middag door de kerk moet. Het kabinet wacht nog op een stukje advies vanuit het OMT.
Daarbij spelen de burgemeesters ook een rol, die verdeeld zijn over nut en noodzaak van een avondklok. Een aantal van hen vreest ook voor de handhaving. Minister Grapperhaus zal morgen met de burgemeesters in gesprek gaan over de intenties van het kabinet. mocht een avondklok niet haalbaar blijken dan volgen sowieso alternatieve ingrepen, die politiek makkelijker te verteren zijn.
Ook minister Hoekstra (Financiën) verwacht later deze week duidelijkheid. ,,Een avondklok is een zeer zwaar middel dat ook gevoelig ligt. ,,Voordat je het gaat doen, moet je heel goed afwegen wat verstandig is.” Er is volgens Hoekstra al heel veel vanuit ‘de gereedschapskist al op tafel gegooid’.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer beducht voor zakkenvullende ‘bijlescowboys’
Het kabinet moet voorkomen dat commerciële bijlesbureaus aan de haal gaan met de pot van 8,5 miljard euro om onderwijsachterstanden door corona weg te werken. Een deel van de Tweede Kamer vreest dat het geld in de zakken belandt van particulieren die hun ogen begerig op de nieuwe subsidie hebben laten vallen. -
Techondernemer schenkt D66 miljoen euro, PvdD krijgt 3,5 ton
D66 en Partij voor de Dieren hebben voor hun verkiezingscampagne een gulle gift gekregen van techondernemer en miljardair Steven Schuurman. Aan de PvdD heeft hij deze week 350.000 euro overgemaakt en D66 kan1 miljoen euro bijschrijven in de campagnekas. De 45-jarige Schuurman, rijk geworden met onder meer de beursgang van softwarebedrijf Elastic, zegt in dagblad Trouw dat hij met het geld de klimaatplannen van de partijen wil steunen. -
PREMIUM
Hoe blijf je overeind in crisistijd? Vier ministers over lange dagen en gebroken nachten
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
KIJK TERUG
Kaag ziet gebrek aan durf bij coronabeleid: ‘We moeten leren leven met het virus, coronalens kan verblinden’
Massaal testen en een vaccinatiebewijs vormen volgens D66 een belangrijke sleutel voor het lockdown-slot, maar het ontbreekt aan veel politiek leiders aan moed om zulke plannen te steunen. -
PREMIUMInterview
Veel positieve testen zonder klachten: 'Iedereen kan besmettingsbron zijn bij Britse coronavariant’
Als we in Nederland willen voorkomen dat de Britse coronamutant ons zorgsysteem omverblaast, zullen we écht minder bij elkaar over de vloer moeten komen. Dat zegt Koen Pouwels, die met collega’s in Oxford onderzoek doet naar de variant. ,,Ik verbaas me over de Nederlandse bezoekregels.”
-
PREMIUM
Bezuinigen is uit, geld uitgeven is in: ‘Rekening bij latere generaties leggen is verantwoord’
In plaats van keihard te bezuinigen zoals na de financiële crisis leggen politieke partijen de rekening van de coronapandemie nu volgens het CPB bij toekomstige generaties neer. Hoe eerlijk is dat? ,,Mensen krijgen er kwaliteit van leven voor terug.’’ -
VIDEO
OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
OPINIE
Kiezen in coronatijd leidt bij lezers tot diverse meningen maar ook tot twijfels
EINDHOVEN - Na de eerste verkiezingsdebatten en vele informatie op tv en in de krant vormen lezers volop hun mening over de partijen. Maar er zijn er ook die twijfelen of in deze coronatijd die verkiezingen wel zuiver kunnen verlopen. Had de regering ze niet beter uit kunnen stellen tot er meer mensen gevaccineerd zijn?