‘Wet om gemeenten te dwingen tot opvang is laatste redmiddel’
Staatssecretaris Eric van der Burg lijkt bereid te werken aan een noodwet waarmee hij gemeenten kan dwingen om Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers op te vangen. Volgens de VVD-bewindsman is dat ‘het laatste redmiddel’.
In het Veiligheidsberaad vroegen burgemeesters Van der Burg gisteravond nadrukkelijk dwang bij de opvang mogelijk te maken. ,,Ik vind eigenlijk dat dat een nederlaag is, dat we er op basis van vrijwilligheid uit moeten komen", zei Van der Burg in het Vragenuur in de Tweede Kamer. Maar volgens de staatssecretaris geven de commissarissen van de koning aan dat ‘bepaalde gemeenten wel hun verantwoordelijkheid pakken en anderen niet of veel minder’.
Van der Burg benadrukte dat zo’n wet om gemeenten te dwingen ‘nadrukkelijk het verzoek’ van de burgemeesters is. ,,Dan nog vind ik dat je het als uiterste redmiddel moet inzetten.” Tot de wet er is, zal Van der Burg ‘de blaren op zijn tong praten’ om meer opvangplekken te realiseren.
Draagvlak
Ook VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans wil dat áls de toekomstige wet wordt ingevoerd, eerst de Kamer moet worden ingeseind. ,,Juist in een tijd van een vluchtelingencrisis is draagvlak belangrijk.”
Maar GroenLinks en SP vinden juist dat gemeenten eerder gedwongen moeten worden. ,,Sommige gemeenten zijn overbelast - kijk naar Ter Apel en Budel - terwijl anderen structureel geen verantwoordelijkheid nemen", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Als voorbeeld van dergelijke freeriders noemde Van Dijk gemeenten waar groepen vermogende buurtbewoners een pand kochten om te voorkomen dat er een asielopvang in zou komen.
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wil dat het kabinet alle vluchtelingen als één groep behandelt. ,,Zij moeten eerlijk verdeeld worden over Nederland, zo nodig met dwang.” Ook mogen gemeenten volgens haar niet gaan ‘shoppen’ in wie zij opvang aanbieden. ,,Geen Syriër, wel gezin uit Oekraïne.”
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
-
PREMIUMpersoonlijk verhaal
Hans woont nu samen met Oekraïense Masja: ‘Welcome to Holland, you are safe here’
Meteen na de Russische invasie hebben Nederlanders hun huis opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar wat gebeurt er als je iemand onderdak verleent? Een persoonlijk verslag van ervaringsdeskundige Hans Nijenhuis. -
Meerderheid gloort voor Pensioenwet: jaar uitstel voor overgang naar nieuw pensioenstelsel
Minister Carola Schouten (Pensioenen) is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Met deze toezegging komt de CU-bewindsvrouw tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer, die bang is dat de overgang te snel gaat. Daarmee lijkt de Pensioenwet volgende week bij de stemming op een ruime meerderheid te kunnen rekenen. -
Nieuwe ouders raken 2500 euro belastingvoordeel kwijt, terwijl kinderopvang nog niet gratis is
Het kabinetsbesluit om de kinderopvang pas in 2027 bijna gratis te maken treft nieuwe ouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk flink in de portemonnee. Het kabinet is weliswaar van plan als compensatie de kinderopvangtoeslag in die jaren wat te verhogen, maar in de tussentijd wordt een zeer lucratief belastingvoordeel voor nieuwe ouders zonder vertraging al in 2025 afgeschaft. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Veiligheidsregio’s komen met extra plekken voor asielzoekers
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.