Wilders: ‘Tjeenk Willink moet terug op rechte pad of anders weg’
VIDEOVolgens PVV en JA21 houdt informateur Herman Tjeenk Willink zich niet aan zijn opdracht om vertrouwen te herstellen. ,,Als hij niet terugkeert op het rechte pad is het beter dat er iemand anders komt”, aldus PVV-leider Geert Wilders. Een Kamermeerderheid wil echter dat de minister van staat eerst zijn karwei afmaakt.
In de ogen van Wilders gedraagt Tjeenk Willink zich ‘niet als onafhankelijk informateur’. Steen des aanstoots is de notitie die Tjeenk Willink maandag stuurde naar de fractievoorzitters en die hij dinsdag en woensdag met hen bespreekt. Daarin stelt hij voor om vier of vijf grote problemen te benoemen die een nieuw kabinet moet aanpakken.
Wilders snapt niet dat Tjeenk Willink de naam van VVD-leider Mark Rutte helemaal niet noemt in zijn stuk. Rutte kreeg van de Kamer eerder een motie van afkeuring om de oren, ook zei de voltallige oppositie het vertrouwen in de demissionaire premier op. De opdracht aan de informateur luidde onder meer om het vertrouwen te herstellen. Volgens Wilders is het onmogelijk daaraan te voldoen als de positie van Rutte ‘buiten schot’ blijft. Wilders: ,,Ik weet niet waar de goede man mee bezig is, maar het heeft weinig met het wekken van vertrouwen te maken.”
Hobby's
Ook de SP vindt dat de VVD-leider ‘niet buiten beeld’ mag raken. Maar tegelijkertijd stelt SP-leider Lilian Marijnissen dat Tjeenk Willink de tijd moet krijgen om zijn verslag te schrijven. Dat moet volgende week af zijn. Een verzoek van JA21 om Tjeenk Willink tussentijds in de Kamer te ontbieden haalde dinsdag bij lange na geen meerderheid.
Tjeenk Willink noemde in zijn brief een aantal specifieke problemen, zoals kansenongelijkheid in het onderwijs en tegenstellingen op de arbeidsmarkt. Ook wees hij op de noodzaak van herstelbeleid, aanpak van de stikstofcrisis en vraagstukken op het gebied van klimaat, migratie en de democratische rechtsorde. Volgens Wilders bereidt de informateur met het noemen van dergelijke ‘hobby’s’ de weg voor een vierde kabinet-Rutte en gedraagt hij zich als ‘de woordvoerder van de premier’.
Wilders is eveneens verbolgen over het feit dat Tjeenk Willink de afgelopen weken niet sprak met politici. Wel liet hij zich de afgelopen periode bijpraten door voorlieden van de Algemene Rekenkamer, de Nationale Ombudsman en de Raad van State. ,,Hij ontmoet de halve wereld en schrijft een half regeerakkoord. Daar hebben we niet om gevraagd.”
Hotemetoten
Ook JA21-voorman Joost Eerdmans vindt dat Tjeenk Willink op die manier zijn boekje te buiten gaat. ,,Ik vind dat hij zich niet aan zijn opdracht houdt. Allerlei hotemetoten worden hier naar binnen gereden om blijkbaar te praten over een plan hoe we verder moeten. Terwijl de vraag ‘hoe gaan we verder met Rutte om?’ verder niet wordt beantwoord. In plaats van herstel van vertrouwen is het business as usual. Dat valt ons zwaar tegen.”
SGP-voorman Kees van der Staaij was na zijn gesprek met de informateur beter te spreken over diens optreden. ,,Ik leg er geen liniaal langs of het precies in de opdracht past”, zei hij na zijn gesprek. Hij vindt dat de fractieleiders er ‘ontspannen’ mee moeten omgaan.
Wij spraken kort met Van der Staaij na het gesprek met Tjeenk Willink. Bekijk hieronder de video.
Tjeenk Willink ontvangt woensdag de leiders van de grootste fracties. Rutte is als laatste aan de beurt: hij schuift pas in de avond aan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Video
Oude wens van Tjeenk Willink komt weer om de hoek kijken
Informateur Herman Tjeenk Willink wil dat de Tweede Kamer de tijd neemt bij het vormen van een nieuw kabinet. In een brief aan alle zeventien partijen die in de Kamer zitten, schrijft hij dat de formatie wat hem betreft dit keer heel anders moet dan anders. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Podcast Politiek dichtbij
De ‘oorlogsheld’ Zelenski heeft ook een heel duister kantje
Hoe zat het nou met die sms’jes van Rutte op die stokoude Nokia 301, wilde de Tweede Kamer weten deze week. Helderheid kwam er niet, want met het wantrouwen tegen de premier, de richtlijn én de archiefwet loopt er van alles door elkaar. Ondertussen verscheen een pikant boek over president Zelenski dat ook de schijnwerper zet op zijn duistere verleden, hoezeer hij momenteel ook in de smaak valt bij westerse politici. -
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.
-
PREMIUM
Nederland lijkt niet klaar voor nieuwe coronagolf: ‘Bereid je voor op het ergste’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar Nederland lijkt er niet klaar voor, vrezen experts en Kamerleden. ‘Lockdown is niet ver weg’. -
PREMIUM
CDA’s populairste Kamerlid Omtzigt houdt zijn eigen partij én de formatie gegijzeld
Pieter Omtzigt zit overwerkt thuis, maar drukt toch een flinke stempel op de coalitievorming. De CDA-top kan geen grote stappen zetten zonder zijn steun, zwaargewichten proberen te voorkomen dat het formatieproces strandt en de partij scheurt. ,,Hij moet erkenning krijgen.’’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.