Wordt NL veiliger?
Het nieuwe kabinet probeert Nederland veiliger te maken door de aanscherping van anti-terreurwetten. Op die manier moet de kans op een aanslag kleiner worden.
Geradicaliseerde moslims die in terreurgebied zijn geweest worden in de toekomst vervolgd, ook als niet vaststaat dat ze hebben meegevochten in de jihad. Dat is onderdeel van een serie maatregelen die het nieuwe kabinet neemt tegen terreur.
Zo moeten jihadgangers langer in de cel kunnen worden gehouden als het bewijs tegen hen nog niet rond is. Daarnaast moet radicalisering worden voorkomen: er komen maatregelen om haatpredikers geen podium te geven. Op haatzaaien komt bovendien twee jaar cel te staan, in plaats van één jaar nu.
Buitenlandse financiering
Het is CDA, VVD en ChristenUnie niet gelukt om een einde te maken aan buitenlandse financiering voor moskeeën in Nederland. De partijen wilden dit graag verbieden om de invloed van radicale organisaties, of landen als Qatar en Saoedi-Arabië te beperken. Voor contra-terrorisme wordt in totaal 13 miljoen euro extra per jaar beschikbaar gesteld.
Defensie neemt terrorisme bovendien nadrukkelijker mee als argument bij het bepalen waar de strijdkrachten worden ingezet. Missies worden langer in duur en groter in omvang, zegt het kabinet.
Investering
Eerder lekte al uit dat Defensie zich op een structurele investering kan verheugen die oploopt naar 1,5 miljard euro. De krijgsmacht kan dat geld goed gebruiken. Het plan is dat daarmee alle achterstanden worden weggepoetst, dat de strijdkrachten weer beter kunnen worden ingezet voor missies en dat vervanging en vernieuwing van verouderd materieel ermee wordt betaald.
Wel gaat Nederland meer samenwerken met andere Europese landen: we gaan ‘carpoolen’ met militair materieel en kopen gezamenlijk materieel aan.
Politie
Ook in de politie wordt geïnvesteerd. Voor wijkagenten en rechercheurs wordt 267 miljoen euro extra uitgetrokken. Voor cybersecurity komt nog eens 95 miljoen euro beschikbaar, dat deels ook aan defensie wordt gespendeerd.
Geen van die maatregelen wordt overigens betaald door de opbrengst uit verkeersbonnen of andere boetes. Dat geld gaat vanaf nu niet meer naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar op de grote berg belastinggeld.
Het kabinet manifesteert zich niet – anders dan Rutte II – als een kabinet van law and order. Dat is met de dalende misdaadcijfers misschien ook niet nodig: er worden vooral wetten gemaakt die recht doen aan het rechtvaardigheidsgevoel van burgers. Zo mogen veroordeelden niet meer automatisch na twee derde van hun straf uit de cel en straffen mogen niet met meer dan twee jaar worden ingekort.
Geweld- en zedenplegers moeten bovendien straks naar hun rechtszitting komen, als ze in voorlopige hechtenis zitten. Zo moeten zij hun slachtoffers verplicht onder ogen komen.
Er komt daarnaast voortaan één rechtbank waar zaken worden afgehandeld waarin agenten verdacht zijn. Die voelden het als een zware last tussen andere verdachten in de bankjes te moeten zitten.
Om burenruzies te beslechten komen er experimenten met buurtrechters die, tegen een klein bedrag, eenvoudige zaken afhandelen.
Meer 'Turkije-deals'
Op het terrein van asiel kiest de coalitie een rechtsere koers. Er wordt ingezet op meer ‘Turkije-deals’: vluchtelingen worden zoveel mogelijk buiten Europa opgevangen. De diensten om asielzoekers uit te zetten krijgen meer geld. Ook komt er geen nieuw kinderpardon om meer minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning te geven. Illegalen mogen voortaan twee weken in bed-bad-brood-locaties blijven. Daarna moeten zij meewerken aan hun vertrek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
PREMIUM
Hoekstra over berechten misdaden in Oekraïne-oorlog: ‘De commandostructuur begint in het Kremlin’
Oorlogsmisdadigers in Oekraïne mogen hun straf niet ontlopen, vindt minister Hoekstra. Vandaag is hij gastheer van een internationale conferentie die het verzamelen van bewijs en vervolging moet bevorderen. ,,Het is onze plicht straffeloosheid te voorkomen.” -
PvdA-fractie Eerste Kamer steunt handelsverdrag met Canada
De PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal komende week instemmen met het handelsverdrag tussen Europa en Canada (CETA). Dat doet de fractie omdat het verdrag ‘de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt en grote stappen vooruit zet naar een duurzame economie’, aldus senator Ruud Koole in een toelichting. -
PREMIUMmet Video
Dijkgraaf wil van mbo’ers volwaardige studenten maken: ‘We hebben hen hard nodig’
Mbo’ers moeten ook welkom zijn bij de introweek, lid kunnen worden van een studentenvereniging en internationale ervaring opdoen. Onderwijsminister Dijkgraaf hoopt ook met een oriëntatiejaar meer studenten naar de zorg, techniek en bouw te lokken. ,,Mbo’ers zijn een enorme rijkdom.”
-
2
Spoedprocedure in Kamer om alsnog vrijgeven appjes De Jonge in Sywert-deal
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
EU-Ombudsman boos: Von der Leyen is Pfizer-sms’jes kwijt
Bij Rutte was het een oude Nokia met weinig sms-opslagcapaciteit, bij Commissievoorzitter Von der Leyen is de oorzaak onduidelijk, maar ook bij haar is een reeks oude tekstberichtjes onvindbaar. ,,Dat kan niet, dat is wanbeheer”, zegt een boze EU-Ombudsman Emily O’Reilly. ,,Het publiek moet toegang hebben tot werkgerelateerde tekstberichten.”