‘Zet btw op kranten op 0 en subsidieer bezorging’
Het kabinet moet Nederlandse kranten te hulp schieten door de btw te schrappen en de bezorging te subsidiëren. Met dat voorstel komt regeringspartij ChristenUnie vandaag bij de behandeling van de mediabegroting. Nu wordt er 9 procent btw geheven op krantenverkoop.
Delen per e-mail
,,Dat scheelt al gauw een paar euro per maand op een krantenabonnement”, stelt ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf. Volgens haar is het in ons omringende landen heel gebruikelijk om de onafhankelijke dagbladsector op deze manier te steunen. ,,In Nederland is het uitgeven van kranten een puur private zaak.”
In Nederland krijgen omroepen – de NPO en regionale omroepen – wel rijkssubsidie, maar kranten niet. Van der Graaf spreekt van een ‘ongelijk speelveld’. ,,Publieke omroepen kunnen nieuwsvoorziening verzorgen op radio, televisie en online. Kranten en tijdschriften moeten volledig hun eigen broek ophouden. Dat gaat steeds moeilijker.”
Advertentie-inkomsten
Niet alleen door al jaren teruglopende advertentie-inkomsten, maar ook omdat mensen volgens Van der Graaf steeds minder bereid zijn om te betalen voor nieuws. ,,Publiek betaalde omroepen zetten ook steeds vaker longreads op hun websites.” Critici van overheidssteun voor dagbladen stellen dat journalistiek met overheidssteun juist de onafhankelijkheid aantast.
Volgens Van der Graaf zijn kranten ‘onmisbaar’ voor een brede, onafhankelijke informatievoorziening. ,,Dat is nu belangrijker dan ooit. In deze coronacrisis gaan veel complottheorieën rond en desinformatie.” Ze vraagt aan minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) om te onderzoeken hoe het kabinet de krantensector in Nederland kan ondersteunen. Ze verwacht ‘brede steun’ voor haar motie. Slob moet volgens haar ook kijken naar voorbeelden uit andere landen.
In België worden kranten bijvoorbeeld bezorgd door Bpost, op kosten van de staat. Daarvoor krijgt het postbedrijf jaarlijks 170 miljoen euro. Ook is daar de btw op kranten 0 procent. De gunstige voorwaarden bij onze zuiderburen, stelt Van der Graaf, maakt Belgische uitgevers sterk en geeft ze de mogelijkheid om kranten in het buitenland over te nemen.
95 procent
Zo is het AD onderdeel van het Belgische moederbedrijf DPG Media, net als de Volkskrant, Trouw, en het Parool. NRC Handelsblad, de Telegraaf , De Limburger en Noord-Hollandse kranten van Holland Media Combinatie zijn eigendom van het Vlaamse Mediahuis. Zo hebben twee Belgische uitgevers 95 procent van de Nederlandse kranten in handen. Van der Graaf ziet het liefst dat alle Nederlandse kranten elk een eigen uitgever hebben.
In Denemarken neemt de overheid volgens het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek 30 procent van de redactionele kosten voor zijn rekening (in 2018 was dat 55 miljoen euro) en in Luxemburg krijgen alle kranten 1 miljoen euro per jaar, mits ze minimaal vijf keer per week verschijnen.
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slob schiet huis-aan-huiskranten te hulp met coronasteunfonds
Huis-aan-huiskranten en lokale publieke omroepen die door de coronacrisis plots amper nog advertentie-inkomsten hebben, krijgen een bijdrage van tussen de 4000 en enkele tienduizenden euro’s. In totaal trekt minister Arie Slob (Media) eenmalig 11 miljoen euro uit om deze media te hulp te schieten. -
Update / video Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker van de PvdA: ‘Ik ben er klaar voor’
PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag is ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam. -
‘50Plus-bestuurders polsen Henk Krol voor hernieuwde samenwerking’
Enkele bestuurders van 50Plus zouden oud-partijleider Henk Krol hebben benaderd met de vraag of hij weer betrokken wil zijn bij de ouderenpartij. Dat melden meerdere bronnen aan deze website. -
PREMIUM
VIDEO Lilianne Ploumen moet PvdA uit het slop trekken
Lilianne Ploumen (58) is de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. De Amsterdamse oud-minister volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Ploumen heeft één missie: de PvdA uit het slop trekken. -
video Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan.
-
Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag. -
Steunfonds lokale media verlengd: kabinet trekt 24 miljoen euro extra uit
Het kabinet trekt nog eens 24 miljoen euro uit om lokale media te steunen die door de coronacrisis in moeilijkheden zijn geraakt. Zij zagen de inkomsten uit advertenties sinds de uitbraak van het virus drastisch teruglopen, terwijl het kabinet van mening is dat ‘onafhankelijke en betrouwbare informatie uit de eigen omgeving’ juist nu belangrijk is. -
Premier zet bijl in 'Rutte-doctrine’: meer documenten openbaar
Het keiharde toeslagenrapport treft ook de omstreden ‘Rutte-doctrine’. Na jarenlang weigeren, is minister-president en naamgever Mark Rutte om en worden er in het vervolg meer overheidsdocumenten openbaar gemaakt.