Zo kunnen scholen miljarden besteden om leerachterstanden weg te werken
VIDEOScholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten.
Basisscholen, middelbare scholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs krijgen vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht vooruit te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Voor de aanpak is minimaal 700 euro per leerling beschikbaar. Scholen met veel leerlingen met achterstanden ontvangen extra financiering, hoeveel meer wordt volgende maand duidelijk.
In de plannen van minister Slob, die 6 miljard euro voor het basis- en voortgezet onderwijs uittrekt, zit voor ieder wat wils. Zo kost verlenging van het schooljaar of de schooldag en extra onderwijs voor kinderen uit kansarme gezinnen tussen de 231 en 828 euro per leerling; een keurig bedrag in onderwijsland, maar het levert leerlingen per jaar slechts twee maanden extra vooruitgang op. Hetzelfde beperkte effect geldt voor het opzetten van zomer- of lentescholen.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Privéleraar
Een-op-een begeleiding door een vaste docent daarentegen - twaalf weken lang, vijf keer per week 30 minuten individuele instructie - is vanzelfsprekend peperduur: tussen de 829 en 1380 euro per leerling. Maar volgens meerdere onderzoeken levert deze intensieve aanpak wel een optimaal resultaat op en kan het voor een leerling ongeveer vijf maanden extra vooruitgang betekenen.
Er worden ook meerdere ingrepen voorgesteld die relatief voordelig (minder dan 92 euro per leerling) zijn, maar wél een inhaalslag van een maand of vijf opleveren. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen in tweetallen of kleine groepjes laten werken en elkaar gerichte begeleiding laten geven. Of een aanpak waarbij de stof wordt opgedeeld in kleinere blokken. De leerling gaat pas door naar het volgende blok als bepaalde doelen zijn bereikt. Leerlingen die het vereiste niveau niet halen, krijgen extra hulp.
Scholen brengen momenteel in kaart hoe hun leerlingen ervoor staan. Op basis daarvan maken schoolbesturen en lerarenteams een plan voor komend schooljaar en kiezen ze uit de voorstellen die in samenwerking met leraren, schoolleiders, onderwijsorganisaties en wetenschappers zijn ontstaan.
Minister Slob legt in een interview met deze site uit dat er niet alleen plannen zijn om leerachterstanden weg te werken, maar ook om het psychisch welzijn van leerlingen te verbeteren. ,,In deze tijd van corona is het extra belangrijk om ook te investeren in het welbevinden van leerlingen. Ze komen tot betere leerprestaties als ze lekker in hun vel zitten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Nauwelijks klachten over vmbo-examens in coronatijd
Er zijn nauwelijks klachten over de flexibele en digitale (praktijk-)examens in het vmbo, die begin deze maand van start gingen. Opmerkelijk, omdat scholen en hun leerlingen te maken hebben met beperkingen door corona. -
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Bart maakte legendarische foto Rutte in de Oval Office: 'Hij pakte onmiddellijk de telefoon’
Alle voorpagina’s toonden deze week een foto van premier Mark Rutte met een gezicht alsof hij dagelijks de groten der aarde belt vanuit het Oval Office. De Amerikaanse president Joe Biden stond er vaderlijk glimlachend bij.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Geen volledig Nederlands Patriot-systeem naar Oekraïne, wel twee lanceerinstallaties en raketten
Nederland stuurt geen volledig Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Wel gaan er twee Patriot-lanceerinrichtingen naar het land, dat ook van de Verenigde Staten en Duitsland Patriots krijgt. Nederland levert daarnaast ‘een aantal raketten’ en helpt mee met de training die voor Oekraïense militairen nodig is om het luchtafweergeschut te bedienen. -
PREMIUMOnder politici
Het roer moet om bij jeugdzorg, vindt iedereen, maar een ingreep blijft toch uit
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: als Rijk en gemeenten elkaar niet meer vertrouwen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer