Volledig scherm
ANP

De 'muntjesaffaire' laait weer op en zal weer doven

In maart speelde PSV met 0-0 gelijk bij Atlético Madrid, om vervolgens na strafschoppen te verliezen. De aandacht van de wereldpers ging in veel gevallen niet uit naar die sportieve strijd.

De gebeurtenissen op het plein 'Plaza de Mayor' in Madrid eisten veel meer krantenkolommen en tv-minuten op.

Iedereen had een mening
Op een gegeven moment leek het of iedereen in Nederland wel iets van de affaire tussen PSV-fans en bedelaars op het Spaanse plein vond. Wie er een mening over had, was of furieus op de PSV-fans of boos op de bedelaars. Wie er geen mening over had, had het incident dus ook niet afgekeurd en ook geen steun aan de betrokken fans uitgesproken. Er leek een soort collectieve druk te ontstaan om er allemaal iets van te vinden.

De gebeurtenissen vormden een treurige episode op een dag waarop twee extremen bij elkaar kwamen. Supporters die, al dan niet door alcoholische versnaperingen, de menselijke ondergrens opzochten. Bedelaars die op zoek waren naar geld en aandacht en hoopten nog meer geld te krijgen. De extremen die bij elkaar kwamen, zorgden voor even extreme reacties. Zonder erbij geweest te zijn, stonden hoogwaardigheidsbekleders vrijwel direct in de rij klaar om de PSV-fans af te serveren. "Schande", luidde het begrijpelijke oordeel van velen, om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag. Niemand meldde zich na een paar weken nog bij PSV. Geen instantie, geen media, geen fans. Zo snel als het incident zich via sociale media als een olievlek verspreidde, zo snel doofde de turbulentie. De olievlek was een waxinelichtje geworden en leek gedoofd.

Rechtshulpverzoek
Deze week woedde toch weer brand. De Spaanse justitie deed een internationaal rechtshulpverzoek en PSV weigerde daaraan mee te werken. De club vermoedt dat het verzoek slechts voor de bühne is gedaan nu PSV later deze maand weer tegen Atlético speelt. Te bewijzen valt dat niet, uit te sluiten is het ook niet. De zaak staat ineens weer onder hoogspanning. Weer lijkt iedereen er iets van te vinden, minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorop. Kernvraag is natuurlijk of PSV zomaar kan weigeren om de namen van fans niet vrij te geven en of dit nu een morele of juridische discussie is. Daarover zal snel meer duidelijk worden.

De kans dat het ooit tot een vervolging komt? Juristen schatten in dat de kans dat de zaak opnieuw als een nachtkaars uitgaat, stukken groter is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Live Voetbal

home logo Zulte WaregemZWA
48'
1-1
VitesseVIT
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1929 stemmen