Volledig scherm
© ANP

'Hoekje uitkiezen en klaar'

Weer ging het in Rostov voor PSV mis op de penaltystip. De balans is voor de Eindhovenaren onderhand niet meer treurig, maar eerder bijna lachwekkend. Iedere amateurploeg met dezelfde statistieken als die van het team van Phillip Cocu, zal balen. PSV zette maar 7 de laatste 19 strafschoppen in reguliere tijd om in een goal. Dat wil zeggen dat meer dan 60 procent van de strafschoppen mis gaat.

Wie dat probleem kan oplossen, zal in Eindhoven bijna een standbeeld krijgen. De missers kostten PSV vanavond in Rusland vrijwel zeker een zege en ook eerder liet PSV in de Champions League en de nationale competitie al punten liggen door het geklungel op de stip.

Hoe nu verder? Cocu zocht naar spelers zonder negatieve erfenis op dit gebied en vond in Davy Pröpper de gewenste kandidaat. Hij en Gastón Pereiro staan op het lijstje van vaste nemers, maar Pereiro speelt niet altijd. Je zou de Uruguyaan bijna opstellen om hem dan maar de strafschoppen te laten nemen, aangezien hij wel geldt als een killer vanaf de stip. "Misschien denken we wel te veel na", zei Luuk de Jong na afloop. En spelers die te veel nadenken, willen nog wel eens missen.

Echte penaltykillers bestaan wel degelijk. Denny Landzaat kon het, Theo Lucius was in het verleden meestal ook trefzeker (een enkele misser daargelaten). Echt niet de beste spelers aller tijden, maar ze bleven meestal koel op het moment dat hét klusje even gedaan moet worden. "Hoekje uitkiezen en klaar", zei Lucius er ooit over. In essentie zou dat het moeten zijn, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
2131 stemmen