Volledig scherm
ANP

Jaarcijfers PSV: Mosterd na de maaltijd

De presentatie van jaarcijfers bij een voetbalclub is als de presentatie van cijfers van het Kadaster over de verkoop van huizen. Het gaat in beide gevallen over een situatie van meerdere maanden geleden. In het geval van de voetbalclub gaat het over een momentopname op 1 juli, na een jaar vol transfers en wedstrijden. Mosterd na de maaltijd dus, aangezien half oktober de wereld er weer heel anders uitziet. PSV speelt inmiddels in een shirt van energiedirect.nl, staat zeven punten achter op Feyenoord en moet in de Champions League alle zeilen bijzetten voor plek 3 in de groep.

Bij PSV is de sportieve balans over vorig seizoen op 8 mei al opgemaakt. De 23e landstitel zorgde voor ongekende vreugde in Eindhoven en een feest met 100.000 mensen. In een een zaaltje met tien journalisten werden vandaag de financiële detais uit de doeken gedaan.

Een goed-nieuws-show en dat was een beetje te verwachten. PSV heeft zo'n beetje alle denkbare kosten in seizoen 2015-2016 genomen om maar zo min mogelijk belasting te betalen. De onderliggende trend is al jaren hetzelfde. Zonder lucratieve transfer of Champions League-inkomsten draait PSV nog steeds niet break-even. Wel kan de club tegenwoordiger wat eenvoudiger dan vroeger aan de kostenknop draaien, bijvoorbeeld door geen spelers meer te huren. Daardoor is de situatie niet zo zorgwekkend als het in eerste instantie lijkt. De netto-winst van 'slechts' 4 miljoen euro tijdens een goed Champions League-seizoen met twee grote transfers springt in het oog. Vooral om fiscale redenen heeft PSV de winst bewust laag gehouden.

Al bij al is ook duidelijk dat op het veld voor PSV de grootste winst te behalen blijft. Alle andere inkomstenposten zullen niet spectaculair stijgen in de huidige situatie. Tv-gelden, recettes en sponsor-inkomsten: er zit niet zoveel rek in. De Champions League is de post die de begroting van PSV heel snel omhoog kan blazen. Zo'n 35 procent van de totale inkomstenstroom bij PSV komt uit het miljoenenbal van de UEFA.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1983 stemmen