Volledig scherm
Jeffrey Bruma. © Irene Wouters

Jeffrey Bruma, hard werken loont

Jeffrey Bruma staat op het punt om een grote transfer te maken, tenminste daar heeft het alle schijn van. Of het VfL Wolfsburg wordt, is nog niet duidelijk, maar het is wel een serieuze optie. En wordt het niet Wolfsburg, dan zijn er nog tal van andere clubs waaruit de PSV'er kan kiezen.

Bruma heeft er nu drie jaar bij PSV opzitten. Zijn ontwikkeling is opmerkelijk. Het eerste seizoen was er een van vallen en opstaan. Na een slechte periode kwamen in de zomer van 2013 met Karim Rekik en Bruma twee frisse krachten voor het hart van de defensie naar Eindhoven. Jonge en zelfkritische spelers met een missie. Ze wilden samen een titel pakken in de eredivisie en werkten hard aan hun verbeterpunten. 'De nieuwe muur van PSV', schreef VI bijvoorbeeld destijds. De start was veelbelovend en ook buiten het veld viel er het nodige op. De hoeveelheid energie die Bruma in de voorbereiding op wedstrijden stak en steekt, was een van die dingen. Hij wilde alle beelden van zijn tegenstander zien, uit alle hoeken en standen. Ondanks veel cynisme bleef hij serieus bezig met het verbeteren van zichzelf.

Dat eerste jaar bij PSV werd er een om snel te vergeten. Rekik raakte een tijdje geblesseerd en had het daarna even lastig, Bruma kon het vervolgens in de eerste seizoenshelft niet bolwerken. "Is-ie z'n portemonnee kwijt of zo?", hoorde ik een keer een verslaggever op de tribune zeggen, nadat hij bij een spelhervatting de fout inging. Bruma was nog geen zekerheidje. Uitglijders en grote en kleine missers bepaalden de beeldvorming. Bruma miste het WK en reisde in plaats daarvan mee met PSV naar Zuid-Korea. Toch ging het na de winterstop in dat eerste seizoen al stukken beter dan daarvoor. Bruma en Rekik stoomden met PSV na een dramatische eerste seizoenshelft nog op naar de vierde plek. Het seizoen erop stond het duo achterin vaak als een huis in de eredivisie en pakte PSV zelfs een puntenrecord. Bruma was in het begin van het seizoen nog niet helemaal onomstreden, maar groeide als mandekker en liet ook in de opbouw steeds vaker heel aardige dingen zien. Langzaam maar zeker werd hij een sterkhouder. Daarbij nam het aantal slordigheden snel af. Die lijn zette Bruma dit seizoen door, met nu de ervaren Héctor Moreno aan zijn zijde. Het eindpunt was opnieuw een titel en vooral internationaal kon hij bogen op een aantal puike en overtuigende optredens. Binnen en buiten het veld is Bruma enorm gegroeid en inmiddels zelfs getooid met de aanvoerdersband bij Oranje.

Dat alles viel ook Champions League-opponent Wolfsburg op en daarom heeft die club nu vele miljoenen over voor de centrale verdediger van nu nog PSV en Oranje. Hij staat nu voor de keuze. Of nog even wachten, of een lucratieve en sportief nog niet volledig bevredigende (wel Bundesliga, geen Europees voetbal) tussenstap bij Wolfsburg, of misschien nog een jaar bij PSV? De komende dagen zal zijn beslissing wel duidelijk worden.

poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
1374 stemmen