Volledig scherm
Brenet tekent bij PSV © René Manders

Joshua Brenet is een speler waar PSV trots op mag zijn

Joshua Brenet speelde vorig jaar in augustus een dra-ma-tische wedstrijd tegen ADO Den Haag. PSV verloor bij de opening van de competitie twee punten door een toverbal van ADO-keeper Martin Hansen. Niet alleen dat moment zal menig PSV-fan zijn bijgebleven. Het optreden van Brenet in Zuid-Holland was zo belabberd dat hij bij de pils voor de televisie en, zoals dat tegenwoordig gaat, op sociale media werd gekielhaald en afgezaagd. Ook analisten en verslaggevers lieten niets van hem heel.
De toen nog 21-jarige Brenet zat daags erna voor de camera van PSV-tv. Dat is het eigen clubkanaal van PSV. Laten we zeggen dat het niet het hol van de leeuw voor spelers van PSV is, maar toch. Brenet zat er en dook niet weg in een moeilijke periode, zoals dat in het verleden meer dan eens gebeurde bij PSV. Brenet erkende met een ietwat beschaamde blik dat het niet best was en dat het wel heel rap beter moest. Hij dwong daarmee bij de achterban in Eindhoven respect af.

Onverschrokkenheid is zijn kracht. Het hield hem overeind in grote wedstrijden tegen bijvoorbeeld Manchester United, AC Milan en Atlético Madrid. Waar menigeen vooraf dacht dat Brenet er in de grote wedstrijden niets van zou bakken, bleek de door PSV bij de amateurs van Zeeburgia weggeplukte verdediger het meer dan behoorlijk te doen. Natuurlijk waren er ook na die zeperd in Den Haag momenten dat hij liever niet in een mixed zone vol journalisten zal hebben gestaan. Ik herinner me een moment waarop hij na een 3-2 nederlaag bij CSKA Moskou tekst en uitleg moest komen geven. Met een tros druiven in de hand stond hij de pers te woord. "Zo slecht was het nou toch ook weer niet?"

Diezelfde Joshua Brenet heeft zich in de afgelopen anderhalf jaar tot een goede back voor PSV ontwikkeld en is zelfs international geworden. Onverschrokkenheid als gezegd als wapen en gebrek aan concentratie als valkuil. Eerst werd hij beschimpt en nu gewaardeerd, met als laatste stap een nieuw en volwassen contract tot 2020. Vanmiddag werd die verbintenis beklonken bij PSV.

Het is niet meer vanzelfsprekend dat Jetro Willems en Santiago Arias bij PSV in de basis spelen en dat is mede de verdienste van Brenet. Natuurlijk is Willems niet de Willems van voorheen, maar Brenet heeft ook gewoon een onverwacht goede ontwikkeling doorgemaakt. PSV kan trots zijn op de eigen jeugdspeler. Natuurlijk kunnen en moeten nog veel dingen beter. De keuzes in het veld zijn nog niet altijd gelukkig en logisch en af en toe gaan er dingen mis die niet mis mogen gaan. Van toorn van de eigen achterban naar een plek bij de nationale top bleek echter al een te overbruggen fase. Nu is het voor Brenet zaak om er te blijven en moet hij de volgende stap gaan zetten. "Ik wil onbetwist basisspeler worden", klonk het vanmiddag zelfverzekerd. Wie zijn historie bekijkt, is geneigd te geloven dat hem dat gaat lukken.

  1. Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    Metamorfose voor Albert Heijn in Aalst

    AALST - Alles is anders bij de vernieuwde Albert Heijn in Aalst. Er zijn 2 entrees en nieuw is het grote 'versplein' met een uitgebreid groente- en fruitassortiment waar veel biologisch verkrijgbaar is. Ook is er een afdeling waar verschillende soorten vleeswaren vers gegrilld worden, is er een apart ‘plein’ voor de luxere vleessoorten en ook eentje voor de ‘smaakmakers’ als uitjes, knoflook en verse basilicum. Men krijgt er een beetje het idee van een foodmarket. 

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1697 stemmen