Volledig scherm
ANP

Macht en politiek belangrijker dan voetbal

Bij de KNVB was er al een hoop gedoe en nu is er ook trammelant bij de Eredivisie CV, de overkoepelende organisatie achter de eredivisieclubs. Het verhaal was vanmorgen in het AD en De Telegraaf te lezen.

Ajax-directeur Slop heeft de touwtjes in handen na een curieuze vergadering, waarin er kennelijk angst was voor een Brabantse connectie. Jan Hommen (ex-Philips, ex-rvc PSV), Toon Gerbrands (PSV) en Gijs de Jong (uit Asten) in (al dan niet tijdelijke) gezaghebbende functies rondom het voetbal: het zou allemaal te Brabants worden. Alsof Hommen, voormalig financieel topman van Philips (dat in zijn tijd bij het concern nogal wat groter was dan nu), zo klein denkt als sommige Ajacieden en PSV'ers. En Gerbrands? Ach, een zekere sympathie voor PSV is hem logischerwijs niet vreemd. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Maar om hem, Hommen en De Jong direct als lid van een Brabantse connectie te zien, gaat wel erg ver.

Er zullen in die vergadering ongetwijfeld nog veel meer dingen zijn gebeurd en het lijkt erop dat nu maar één kant van het verhaal naar buiten komt. Al is er maar de helft van waar, het is allemaal zo ontzettend klein. Gerbrands kan als hem iets niet zint, gigantisch kwaad worden en had het kennelijk wel gezien bij de ECV en stapte op. Hem kennende betekent dat ook een definitief einde van zijn inspanningen voor het algehele belang. Zonde, aangezien Gerbrands zowel bij AZ als PSV bewezen heeft crises te kunnen bezweren en - door het neerzetten van de juiste mensen op de juiste plek - de clubs naar een hoger niveau heeft gestuwd.Natuurlijk heeft Gerbrands ook zijn stokpaardjes en het is niet gek dat anderen daar af en toe bedenkingen bij hebben of dat het ze misschien een keer de keel gaat uithangen. Niettemin heeft hij een bewezen 'track record', om maar in bestuurstermen te blijven. De directeur zette sport bij PSV naar eigen zeggen op 1. Een holle frase, maar de afgelopen jaren viel er veel goed in Eindhoven en dat had ook te maken met de kwaliteit van de leiding. Aan machtspelletjes of politiek heeft Gerbrands doorgaans een broertje dood. Ok, het loopt nu bij PSV niet omdat de spelers de ballen er niet inschieten, maar dat Gerbrands de afgelopen jaren bij de club wel iets heeft gepresteerd, moet elders ook zijn opgevallen.


poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2389 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2389 stemmen