Volledig scherm
ANP

PSV krijgt pak op de broek

Op een steenworp afstand van de rots van Gibraltar opende PSV zaterdagmiddag het nieuwe jaar in wedstrijdverband. De ploeg hoopte op het veld nabij het zuidelijkste puntje van het Spaanse vasteland aanknopingspunten voor seizoenshelft twee te vinden en startte met een opvallende systeemwijziging. In Borussia Dortmund trof het team van Phillip Cocu echter een tegenstander waar weinig eer tegen te behalen viel. PSV kreeg een flink pak op de broek en ging kansloos onderuit: 4-1.

Na een matige eerste helft van het seizoen leefde bij PSV de overtuiging dat er op het veld dingen moesten veranderen. De ploeg zat op dood spoor en legde zichzelf met voorspelbaar en slordig aanvalsspel bijna net zo droog als een burgemeester die geen bier in het uitgaansgebied in zijn stad duldt. Het concept met twee spelers op de flanken en één centrumspits (Luuk de Jong) zorgde bij PSV voor te veel beperkingen. Tegenstanders kregen steeds beter in de gaten dat het aan banden leggen van De Jong met twee centrale verdedigers de angel uit het spel van PSV haalde. Met twee ‘hijgers’ in de nek draaide De Jong een matige periode en alleen verdedigend bleef PSV goed overeind. De ploeg scoorde de eerste 17 eredivisieduels van dit seizoen maar 25 keer.

PSV ziet het 4-3-3-systeem van voor de winterstop niet meer als heilig en het eerste bewijs daarvoor was de opstelling tijdens de confrontatie met de Duitsers. Met Gastón Pereiro en Luuk de Jong als diepste mensen trad Cocu de huidige nummer zes van de Bundesliga tegemoet. Vanaf een viermans-middenveld waren Oleksandr Zinchenko (rechts) en Bart Ramselaar (rechts) de spelers die ook de zijkanten bestreken. Samen met Andrés Guardado en Davy Pröpper vormden zij de middelste linie en achterin kregen Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin een centrale plek toebedeeld. Een 4-4-2 dus en PSV had op sommige momenten duidelijk moeite om de vastigheid van voor de winterstop te vinden. Met name Santiago Arias verdedigde slordig, waardoor Borussia meerdere kansen kreeg. Nadat Jeroen Zoet een penalty van Marco Reus stopte, lag de bal snel daarna toch in het net toen diezelfde Reus ongedekt bij de tweede paal stond. Balverlies van Arias leidde de tweede goal van de Duitsers in: Shinji Kagawa profiteerde.

Na rust wisselden Borussia Dortmund volop, maar hield het greep op de wedstrijd. De derde goal van de Duitsers kwam van André Schürrle, waarna Luuk de Jong een slordig moment bij Borussia afstrafte. Het slotakkoord was weer voor Borussia, dat via Christian Pulisic de 4-1 maakte.


poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1066 stemmen