Volledig scherm
ANP

PSV oogt in Rotterdam 'volgevreten' en ongeïnspireerd

In het bekertoernooi ging het de afgelopen jaren al vaker mis met PSV. Kon toen nog de koppositie in de eredivisie als energieslurpende oorzaak worden opgevoerd, in deze fase van het seizoen 2016-2017 is dat zeker niet het geval.

De ploeg van Phillip Cocu had er juist nu alles aan moeten doen om zo lang mogelijk in het bekertoernooi te blijven. In de competitie is de achterstand al groot en in Europa rijgt de club de suprpises niet meer aaneen, wat gelet op de budgetten van de tegenstanders niet zo gek is. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, was de strijd in de KNVB-beker (net als voor Feyenoord vorig seizoen) een mooi podium om de prestaties in andere competities even te laten voor wat ze zijn.

Was, want PSV werd gisteravond uitgeschakeld op Het Kasteel. De ploeg was in alles slap en ook veel te slordig. Het was misschien wel de slechtste wedstrijd van PSV sinds RKC-uit, in februari 2014. Duels gingen te makkelijk verloren, passes kwamen niet aan en PSV had voor de zoveelste keer dit seizoen moeite om door een hechte defensie heen te spelen. Achterin was de stabiliteit weg en kon Sparta drie keer profiteren. Dit keer was het geen kansen-, pech- of scheidsrechtersverhaal: PSV faalde zelf. Het was niet eens zozeer een conceptuele wanvertoning: PSV oogde ongeïnspireerd en volgevreten tegelijk. Het leek er in de eerste helft op dat de ploeg het wel geloofde. PSV stapte hooghartig en in een veel te laag tempo over het kunstgras op Het Kasteel. Kort na rust en op het moment dat het al 3-1 was, zette de club ineens wel aan. Het was na de 3-1 niet meer dan wat armetierig gepruttel van een ploeg en club die na twee landstitels en een prachtige campagne in de Champions League voor het eerst in crisis is. In de competitie leed PSV in de meeste gevallen zeer ongelukkig puntenverlies en het is niet realistisch om tegen Atlético Madrid en Bayern München zeges als uitgangspunt te nemen. Toch is het dit seizoen over-all minder bij PSV, dat dinsdag terecht verloor en wegzakte naar een bedenkelijk niveau. Trainer Phillip Cocu gaf aan dat hij ontevreden was en twijfelde eraan of PSV er 90 minuten alles aan gedaan heeft om in het bekertoernooi te blijven. Dat is niet alleen voor de ploeg, maar ook voor hemzelf een pijnlijke conclusie. Als het verslapping door verzadiging is, dan valt voor de 'schaam je kapot'-roepende achterban te vrezen dat deze kreten nog vaker te horen zijn.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
694 stemmen