Volledig scherm
Jetro Willems. © Joep Leenen/Pro Shots

PSV zal klusje Narsingh-Willems snel willen klaren

EINDHOVEN - Bij Jetro Willems had contractverlenging bij PSV de afgelopen weken duidelijk niet de hoogste prioriteit. Hij aasde op een transfer naar het buitenland en dat is er in de net afgelopen transferperiode niet van gekomen.

Zo'n transfer zal ongetwijfeld in de winter of volgende zomer alsnog rondkomen, maar PSV hoopt daar (net als Sparta) uiteraard nog wel van mee te snoepen. Voorlopig geeft Willems naar buiten toe nog weinig duidelijkheid over zijn over negen maanden aflopende contract. Iets wat Luciano Narsingh eerder al wel deed ("Ik ga niet transfervrij weg"), hoewel ook hij zijn verbintenis bij PSV overigens nog steeds niet heeft verlengd. Voor wat het waard is, intern zou Willems wel hebben aangegeven dat hij PSV goed wil 'achterlaten' bij een vertrek. Voor de buitenwacht wekt hij de indruk dat hij de zaak op zijn beloop laat.

Niet stabiel
Trainer Phillip Cocu hield vrijdag tijdens de persconferentie van PSV voor het duel met NEC twee dingen (vorm en contract) goed uit elkaar. Willems is op het veld nog steeds niet stabiel en moet keihard blijven werken om zijn niveau uit het seizoen 2014-2015 weer terug te krijgen. Cocu had het over 'terug naar de basis' en 'focus op defensieve taken'. Daarnaast gaf de trainer van PSV ook aan dat er voor hem voldoende ruimte blijft om aanvallende initiatieven te ondernemen. Cocu is kritisch op het vormpeil van Willems, maar ziet in de contractuele situatie geen enkele reden om hem te passeren, zo blijkt. Bij PSV vindt nog niemand dat er op dat punt een uitzichtloze situatie is bereikt. Er is het vertrouwen dat alles wel losloopt.

Dat laatste verklaart wellicht ook dat Willems voorlopig gewoon blijft spelen, net als Narsingh. Eerder had de club een aantal 'contractaffaires' met onder meer Zakaria Labyad, Ola Toivonen en Zakaria Bakkali. Toivonen (en dat wordt nog wel eens vergeten) vertrok gewoon voor een vergoeding van een kleine 3 miljoen euro naar Frankrijk. Labyad liet PSV na een slepende affaire met een schrale vergoeding (een kleine miljoen euro) achter en Bakkali vertrok louter voor een opleidingsvergoeding naar Valencia. Die laatste situatie was de enige die echt escaleerde tijdens het seizoen. Bakkali belandde buiten de A-selectie en dat leek het PSV-beleid te worden.

Transferwaarde
Dat voetballers transferwaarde kunnen vertegenwoordigen, blijft de oorzaak achter het grote verschil tussen een normale arbeidsrechtelijke situatie en die van een speler die in dienst is van een voetbalclub. In het geval van Willems en Narsingh ziet PSV vooralsnog geen reden om in te grijpen. Het zal de komende periode duidelijk moeten worden of dat een goede beslissing is geweest. Tekenen ze uiteindelijk niet bij en vertrekken ze gratis, dan heeft PSV een inschattingsfout gemaakt. Doen ze het wel, of gaan ze in de winter nog voor een 'leuk' bedrag weg, dan is alle speculatie over dit onderwerp achteraf bezien totaal onnodig geweest. Net zoals bij Toivonen in het najaar van 2013. De speculatie alleen al leidde destijds tot een negatieve teneur. PSV zal dit klusje dan ook snel willen klaren.

poll

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

Eindhoven heeft recht op 170 miljoen van de overheid voor Brainport

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
2303 stemmen