Volledig scherm
© Pro Shots

VIDEO | Jorrit Hendrix belichaamt het dilemma van PSV

EINDHOVEN - Voor het eerst dit seizoen won PSV vier wedstrijden achter elkaar en is er vooraf al duidelijkheid over de opstelling. In alle linies lijkt Phillip Cocu zijn beste kwartet (verdediging) en trio te hebben gevonden en alleen bij schorsingen of blessures verandert er momenteel iets. Belangrijkste en meest prominente 'slachtoffers' in de PSV-selectie zijn voorlopig Nicolas Isimat-Mirin en Jorrit Hendrix. Waar de Fransman zich misschien nog kansrijk mag wanen nu zijn concurrent af en toe steken laat vallen, lijkt de bank voorlopig Hendrix' voornaamste werkterrein geworden. In de afgelopen vier wedstrijden kwam hij tot slechts 26 speelminuten.

De gisteren 22 geworden Noord-Limburger belichaamt perfect het dilemma waar PSV zo vaak voor staat. De club wil graag kampioen worden en bij voorkeur met spelers uit de eigen jeugdopleiding, maar het eerste doel heiligt altijd de middelen. Hendrix moet vooralsnog dus wijken voor de grote namen Andrés Guardado, Marco van Ginkel en Davy Pröpper. Zolang de club blijft winnen, malen weinigen daarom, maar voor Hendrix zelf is de situatie zuur. De sinds zijn achtste voor PSV spelende middenvelder was bezig aan een uitstekend seizoen, tot hij in het najaar geblesseerd raakte. Voor de tweede keer sloot Marco van Ginkel in Eindhoven in de winterstop aan en opnieuw belandde het kind van de club tussen de reserves. Hendrix deed daar begin januari een keer zijn verhaal over en liet merken dat het hem niet zint, maar koos daarna voor de luwte.

De gang van zaken rond Hendrix toont aan hoe lastig het voor PSV wordt om de eigen jeugdambities in 2020 verwezenlijkt te hebben. De ploeg wil dat de A-selectie én basis van PSV 1 op dat moment voor de helft uit op De Herdgang opgeleide voetballers bestaat. Gelet op de ervaringen van de afgelopen jaren lijkt het een utopie. De praktijk is dat van de onomstreden basisspelers nu alleen Jeroen Zoet bij PSV is opgeleid. Jetro Willems trainde sinds zijn komst in 2011 nooit aan de jeugdzijde van de club en genoot zijn voetbaleducatie bij Sparta. Hij mag dus niet worden meegeteld. Met Jürgen Locadia, Joshua Brenet, Hendrix en Steven Bergwijn zijn er wel voormalige jeugdspelers die zich in de toekomst in de basis kunnen spelen.

Hendrix moet wachten tot het ogenblik dat Guardado klaar is bij PSV en komende zomer lijkt het natuurlijke moment. Het contract van de Mexicaan loopt dan nog een jaar door en beide partijen kunnen kiezen voor een eervol afscheid. Ook voor Brenet lonkt perspectief, als PSV de transferwaarde van Arias verzilvert. Locadia heeft zich eerder al bewezen en moet na zijn blessure weer aanpikken en Bergwijn zal zijn eerder in de jeugdopleiding getoonde talent moeten bevestigen. Uit dezelfde generatie is het bijvoorbeeld aan Dante Rigo, Sam Lammers en/of Pablo Rosario om Cocu te overtuigen. Ze moeten in een paar jaar de stap van de eerste divisie naar de absolute top van Nederland zetten. Tijd die PSV in een race om het kampioenschap zelden of nooit heeft en geduld dat de talenten soms niet hebben.

De jarige Jorrit Hendrix werd maandag na de training toegezongen door een groepje jeugdige PSV-fans. De 22-jarige man van de toekomst op het middenveld moet dit seizoen vooral veel geduld hebben. Een basisplaats zit er nog niet in.
  1. Twitter gaat los over 'schaamteloze zelfpromotie' Borsato bij RTL Late Night

    Twitter gaat los over 'schaamteloze zelfpromotie' Borsato bij RTL Late Night

    De speciale uitzending van RTL Late Night over het nieuwe album Thuis van Marco Borsato trok gisteravond ruim 1,2 miljoen kijkers, maar op sociale media werd de bij de zanger thuis geregistreerde uitzending wisselende gewaardeerd. Menigeen ergerde zich kapot aan de 'wel heel kleffe', 'mierzoete' en 'te commerciële verkoop-onemanshow'. ,,Mag ik een teiltje voor deze schaamteloze zelfpromotie'', reageerde iemand. Weer anderen vonden de talkshow rond de vocalist juist top. Onder de video een greep uit de vooral negatieve maar ook positieve reacties. 

Live Voetbal

home logo FC TwenteTWE
18:30
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
18:30
VVV-VenloVVV
away logo
home logo NAC BredaNAC
20:45
AjaxAJA
away logo
home logo Willem IIWIL
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1280 stemmen