10-jarige Giano maakt grote indruk op PSV-aanvaller Malen: ‘Een heel wonderbaarlijk jongetje’

VideoSamen met zijn ploeggenoten van het PSV amputatieteam beleefde de 10-jarige Giano twee weken geleden een dag om niet snel te vergeten. PSV-aanvaller en eredivisietopscorer Donyell Malen bracht een verrassingsbezoek aan een training van het bijzondere elftal en was zichtbaar onder de indruk van wat hij zag. ,,Ik vind het echt heel inspirerend dat ik hier mocht zijn.”

PSV ondersteunt het eerder dit jaar opgerichte amputatieteam via de PSV Foundation en doet dat onder meer in samenwerking met de Stichting Amputatievoetbal Nederland. Giano is sinds een tijdje een van de spelers van het elftal. Bij zijn geboorte liep hij flinke hersenbeschadiging op en vocht hij voor zijn leven. Omdat zijn lichaam weefsel begon af te stoten, werd bij Giano al op jonge leeftijd een voetje geamputeerd. Door een bloedvergiftiging moest een jaar geleden ook een onderbeen worden geamputeerd. 

Quote

Sommige kinderen hebben twee benen, maar ik heb er een.

Giano

Via de keeper van het amputatieteam werd Giano vervolgens uitgenodigd voor een training, waar hij met flink gejuich werd begroet. ,,Sommige kinderen hebben twee benen, maar ik heb er een. Ik zit nu in een team waar iedereen maar een been heeft of een arm”, vertelt Giano voor de camera van FOX Sports. Sinds hij zijn nieuwe krukken in bezit heeft, miste Giano nog geen training van het team en voelt hij zich sterker dan ooit. ,,Zelf wil ik net zo goed voetballen als een profvoetballer.”

‘Wonderbaarlijk jongetje’

Oranje-international Donyell Malen, die zelf op krukken meedeed met de training, keek zijn ogen uit op de velden van de PSV Foundation in Tongelre. ,,Het is een heel wonderbaarlijk jongetje”, zegt Malen over Giano. ,,Om mee te trainen en mee te doen, vind ik wel heel mooi. Hoe gedreven ze zijn, bijna ruzie maken af en toe, dat is echt mooi. Ik vind het heel inspirerend dat ik hier mocht zijn.”

Amputatievoetbal wordt in Nederland nog niet officieel erkend door de KNVB, omdat de voetbalbond de sport nog te klein vindt. Met het oprichten van het amputatievoetbal hoopt PSV daar verandering in te brengen.

Volledig scherm
Giano samen met Donyell Malen. © Screenshot Twitter.com/FOXSportsnl
 1. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.
 2. Zaakwaarnemers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  Zaakwaarne­mers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  De kans dat linksback Toni Lato (21) na de winterstop nog bij PSV speelt, is de afgelopen weken een stuk kleiner geworden. Vanuit zijn zaakwaarnemerskantoor klinken inmiddels andere geluiden dan ruim een maand geleden. ,,Een vertrek bij PSV is logisch als Toni helemaal niet speelt”, zegt de woordvoerder van Toldra Consulting, waarbij Lato is aangesloten. ,,Als je geen enkele minuut maakt, gaat het natuurlijk niet goed.”

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
9909 stemmen