Volledig scherm
Gerrie Deijkers

2. De gouden goaltjes van Ger Deijkers

12 feb 2008, 02:50 - EINDHOVEN - Hij moest er eens goed over nadenken toen PSV met het aanbod kwam om een vierjarig contract te tekenen. Gerrie Deijkers hield er nooit zo van zich lange tijd vast te pinnen op één club. Hij zei tegen manager Van Gelder: doe eerst maar eens een jaar en dan zien we wel verder.

Deijkers was bovendien verrast door de ideeën van trainer Kees Rijvers. Die zag in hem een aanvallende linksback. "Ger zei: wat zullen we doen? Hij twijfelde wel. Er waren meer aanbiedingen", herinnert zijn vrouw Nel zich.

Zelf wist Deijkers, afkomstig uit een Bredase volksbuurt, niet beter dan dat het maken van doelpunten zijn specialiteit was. Zo was het altijd geweest: in de jeugd van De Baronie, bij NAC, Willem II, DWS en De Graafschap. Altijd op een iets lager niveau, maar toch: Deijkers was een pientere goalgetter.

Als hij in 1973 voor PSV tekent, komen ook Ralf Edström en de broertjes Van de Kerkhof naar Eindhoven. "Die werden ingehaald met een bos bloemen voor de vrouwen. Ik kreeg niks. Zo waren de verhoudingen", stelt Nel glimlachend vast.

Vier jaar lang doet Deijkers zijn taak als linksback. Dan verlaat Edström de club. Rijvers lijkt ten einde raad, want een vervanger is niet voorhanden. Hij besluit de bijna 31-jarige Deijkers in de spits te zetten.

Het blijkt een gouden greep. Zowel in de competitie (18 goals) als in het UEFA Cup-toernooi (8) wordt Deijkers de overtuigende clubtopscorer. Hij is dat ondefinieerbare gevoel voor de goede plek nooit kwijtgeraakt. Het doelpunt in de finale tegen Bastia staat het meeste bij, maar juist in de eerste twee ronden (tegen Glenavon en Widzew Lodz) grossiert Deijkers in treffers.

De stijl van Deijkers sluit perfect aan bij de denkbeelden van Rijvers. Hij is snel, beweeglijk en gehaaid. "En enorm fanatiek", zegt Nel. " Met boslopen liep hij altijd voorop. Ger was een echte streber. Dat moet ook in de top."

Willy van der Kuijlen excelleert met zoveel beweeglijkheid om zich heen, hij kan zijn fabuleuze traptechniek optimaal etaleren. Nel Deijkers: "Ons Ger en Willy vormden echt een koppeltje. Ze wisten elkaar blindelings te vinden. Met Harrie Lubse en René van de Kerkhof had je ook veel beweging. Dat maakte PSV heel moeilijk te verdedigen. "

Het team is hecht, daarin speelt vooral Annie Rijvers – de vrouw van de trainer – een belangrijke rol. "Zowel manager Van Gelder als Rijvers vond het heel belangrijk dat de spelers getrouwd waren. Dat gaf een goede basis en rust, vonden ze. Daardoor konden de mannen zich helemaal op het voetbal richten. Iedereen was in die tijd heel jong getrouwd. "

Het leven is best eenzijdig. "Eigenlijk leefde je helemaal naar de behoeften van de voetballer. Gelukkig was de groep heel hecht, heel leuk. We gingen zelfs op vakantie naar Mallorca met Cees Krijgh, Adrie van Kraaij en Willy van der Kuijlen."Na het UEFA Cup-succes blijft Deijkers nog maar één jaar bij PSV. Hij wordt afgelost door Piet Wildschut. Deijkers wordt semi-prof bij Beringen en Vitesse en gaat aan de slag als autoverkoper. Hij volgt studies marketing en bedrijfseconomie en is blij als hij op zijn 55e met pensioen kan.

Deijkers voelt zich kerngezond. Hij fietst veel, voetbalt nog in de zaal en is inmiddels weer betrokken bij PSV, waar hij in de jeugdscouting werkt.

Dan, op de ochtend van 29 oktober 2003, slaat het noodlot toe. Nel: "We hadden net koffie zitten drinken, Ger ging de auto stofzuigen. Hij kwam nog even terug om een verlengsnoer te halen en vervolgens lag hij languit in de gang. Er was vrijwel meteen een ambulance, maar de ambulance-broeder zei tegen mij: uw man is dood. Ik zei: dat kan niet. Het was totaal onwerkelijk, binnen een halfuur staat heel je leven op zijn kop."

Deijkers is bezweken aan een hartstilstand. Volgens Nel mogelijk te wijten aan een sporthart. "Dat hart heeft altijd heel hard moeten werken. Dan wordt het groter dan normaal. Daarna kwam een lange periode van rust en wordt het hart weer kleiner. Vervolgens ging Ger heel fanatiek fietsen. Hij ging zelfs met 35 graden nog de cols op."

Het medeleven van PSV ervaart ze als 'overweldigend'. "Ger was geen jongen die in de spotlights wilde staan. Hij vond het veel mooier als bijvoorbeeld Ruud Gullit hem herkende en toesprak. Zelf had ik helemaal niet ingeschat dat er na zijn dood zoveel belangstelling los zou komen. Zelfs Guus Hiddink was op zijn begrafenis. PSV heeft nog met rouwbanden gespeeld en er is een Ger Deijkers-trofee. Op die dingen zou hij heel trots zijn geweest."

Volledig scherm
PSV-aanvaller Gerrie Deijkers zorgt voor paniek in de verdediging van Glenavon. archieffoto's Fotopersburo Van de Meulenhof ;Gerrie Deijkers
Volledig scherm
PSV speler Gerrie Deijkers

PSV