Volledig scherm
Memphis Depay ging door een hele grote voordeur naar buiten in Eindhoven en bracht tientallen miljoenen op. © Pro Shots

Aanstaande krabbel Sidibe
belangrijk voor PSV-opleiding

EINDHOVEN - Dat er bij PSV de afgelopen jaren weinig nieuwe, zelf opgeleide, talenten meer zijn doorgebroken, ligt in ieder geval niet meer aan het feit dat de club ze niet binnen heeft kunnen houden. 

Onder het bewind van vertrekkend hoofd jeugdopleidingen Art Langeler vertrok alleen Bobby Adekanye vanuit de opleiding ongewenst naar Liverpool. Een supertalent uit Alphen aan den Rijn, dat na een kindertransfer naar FC Barcelona slechts een jaar bij PSV actief was. De clubleiding wist dat er een gerede kans was dat het daarbij zou blijven. Een waslijst aan buitenlandse voetballers, die meestal maar kort in Eindhoven waren, mislukte in de tussentijd wel en/of vertrok vroegtijdig. Luiz Béto da Silva en Gianluca Scamacca zijn op dat lijstje prominente namen. De naar Valencia verkaste Zakaria Bakkali zat al voor de komst van Langeler bij de A-selectie van PSV en ook het vertrek van Riechedly Bazoer en Zakaria Labyad is alweer gedateerd. 

Naast Adekanye werden tal van andere Nederlandse spelers volop benaderd door buitenlandse clubs, maar ze bleven op De Herdgang. Dante Rigo, Joël Piroe en later deze week ook de Belgische jeugdinternational Sekou Sidibe zijn voorbeelden van jonge talenten die heel andere sportieve en financiële keuzes hadden kunnen maken. In de Jupiler League blijkt dat Rigo en Piroe in Nederland nog een wereld te winnen hebben. Het maakt ook duidelijk dat de kans bepaald niet ondenkbeeldig is dat ze in een buitenlandse academie sportief gesneuveld waren en daarmee ernstig geremd waren in hun ontwikkeling. Dat dat overigens niet voor elke speler hoeft te gelden, bewees Jeffrey Bruma in het verleden.  

Sidibe gaat, als alle puntjes op de i zijn gezet, vrijdag op zijn 16e verjaardag een contract tekenen bij PSV. Voor de jeugdopleiding is daarmee een langdurig proces voltooid, waarmee er in ieder geval rust is om het talent verder uit te bouwen. Het belangrijkste contract moet dan overigens nog volgen. Wil een club echt munt slaan uit talent dat zich goed ontwikkelt (zoals bijvooreeld bij Memphis Depay), dan moet het contract alweer snel worden verlengd. Dit hele proces moet zorgvuldig en met tact aangepakt worden door ervaren betrokkenen. In een aantal gevallen is het voor PSV laveren tussen het koesteren van talent en het ook weer niet te veel pamperen. 

Totdat spelers 18 jaar worden kunnen zij geen contracten ondertekenen die langer dan 3 jaar duren en dat maakt dat clubs soms op eieren moeten lopen. Langeler straalde naar buiten toe altijd uit dat niet zo te ervaren en deed naar eigen zeggen financieel geen zware concessies om talent aan boord te houden. Bij PSV is het beleid er vooral op gericht dat talenten snel meer kunnen verdienen zodra ze aan boord komen bij de A-selectie en daar ook daadwerkelijk gaan spelen. 

PSV