Volledig scherm
Een still uit een van de filmpjes die na het incident op Youtube verschenen

Advocaten: PSV hoeft namen fans niet door te geven (poll)

EINDHOVEN - PSV hoeft vanuit juridisch oogpunt de namen van fans niet door te geven aan de Spaanse justitie, zo is het oordeel van advocaten in de regio Zuidoost-Brabant naar aanleiding van het negeren van een verzoek uit Zuid-Europa.

PSV weigert namen door te geven van fans die bedelaars vernederden. De club deelde in maart al zes stadionverboden uit en sloot daarna het dossier. PSV hoorde maandenlang niets van de opsporingsinstanties en sloot het dossier.

Kan het zomaar wat PSV doet? De reacties bij het publiek verschilden vrijdag, net als in maart, enorm. Van ‘groot gelijk’ bij de eigen achterban tot ‘schandalig dat PSV voor eigen rechter speelt’ bij anderen. De club houdt geen rekening met wettelijke termijnen en/of de prioriteitenlijst bij justitie in Spanje. Voor PSV is de weigering om aan een rechtshulpverzoek gehoor te geven een principe-zaak. De club vermoed dat louter voor de bühne is gehandeld.

Atlético en PSV ontmoeten elkaar over elf dagen opnieuw en wederom reizen dan 2.500 supporters af naar Madrid. „Ze zijn geen speelbal van de politiek”, vindt algemeen directeur Toon Gerbrands. Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vond vrijdag dat de PSV-directeur de Spanjaarden gewoon moet bedienen en kamerlid Ahmed Marcouch kondigde direct aan vragen aan de Tweede Kamer te gaan stellen. Volgens Schippers is het goed dat PSV direct actie heeft ondernomen en moet er nu ook richting Spaanse justitie worden geacteerd.
Juridisch ligt de kwestie uiterst gecompliceerd, stellen juristen in de regio. Volgens advocaten hoeft PSV juridisch gezien geen medewerking te verlenen omdat het een verzoek uit Spanje betreft en niet van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het OM bevestigt dat laatste. Advocaat Paul Saris uit Eindhoven: "Alleen als het OM zelf zou opsporen en getuigenverhoren zou uitschrijven, is PSV gehouden de waarheid te vertellen. Nu slechts sprake is van een Spaans verzoek hoeft PSV vanuit juridisch oogpunt niet te antwoorden. PSV is een voetbalclub en niet gehouden om namen van fans door te geven." Een andere advocaat, René van den Boom van De Rooij Van Wijk Advocaten in Eindhoven vindt dat een normen en waarden-discussie niet verward moet worden met het plegen van strafbare feiten. "Bij het gooien van de muntjes kun je je afvragen wat nu eigenlijk de juridische status is. Als er geen aangiftes zijn gedaan, lijkt het me niet dat er ambtshalve een vervolging kan plaatsvinden. Daarvoor moet iemand op zijn minst hebben aangegeven de vernedering als zodanig gevoeld te hebben." Van den Boom stond een cliënt bij die, net als vijf anderen, vanwege het muntjesgooien door PSV is bestraft met een stadionverbod (maximaal 36 maanden).

Zaterdag in de papieren versie of in de digitale krant van het ED meer over deze zaak.

PSV