Volledig scherm
PSV heeft bij Jong PSV meerdere grote talenten aan boord, zoals bijvoorbeeld hier Donyell Malen, die na een goal gefeliciteerd wordt. © Thomas Bakker

Ajax heeft centen en een goed verhaal, PSV wil prijzen pakken en 'is geen speeltuin'

PSV tastte de afgelopen maanden mis in Sittard: Perr Schuurs (18) verkast per 1 januari naar Ajax. Natuurlijk zag PSV het zitten om Schuurs en Armando Obispo snel aan boord te hebben. Dat was waarschijnlijk dé defensie van de toekomst geweest. 

Schuurs

Waarschijnlijk inderdaad, want de ontwikkeling van talenten is niet altijd te voorspellen. Schuurs, maandag nog actief in Eindhoven bij een heroïsche 2-3 zege van zijn team tegen Jong PSV, heeft alles in zich om een grote voetballer te worden (wat een overzicht, balbehandeling en rust...), maar het moet allemaal nog wel even gebeuren. Dat geldt net zo goed voor Obispo. Ook een speler met een enorm potentieel, maar maandag ging hij bijvoorbeeld vlak voor de 2-3 van Fortuna gruwelijk de fout in. 

Leermomenten

Leermomenten bij Jong PSV, die niet iedereen ziet. Voor Obispo is het goed dat het een keer bij Jong PSV gebeurt, waar de hand na een stevig gesprek over het hart gaat, supporters en pers niet direct klaar staan met de figuurlijke zeis en de volgende kans snel weer komt. Bij PSV 1 wordt dat soort fouten door de buitenwereld iets minder snel vergoelijkt of vergeven en kijkt de nationale voetbalwereld volledig mee. "PSV 1 is geen speeltuin", zo gaf Cocu afgelopen mei nog aan, in reactie op de vraag waarom hij een huurling (Zinchenko) tegen PEC Zwolle liet invallen en eigen jeugd niet liet spelen en dus talenten als Rigo, Rosario en Gudmundsson geen minuten gaf. Spelers moeten dat in zijn ogen niet alleen verdienen op de training, maar ook gewoon PSV 1-waardig zijn. Cocu wil prijzen pakken en vindt de jeugdopleiding wel belangrijk en is er regelmatig te vinden, maar jeugd inpassen is voor  hem geen doel op zich. Het gaat hem om punten en resultaten en talentontwikkeling is net als aantrekkelijk voetbal een van de subdoelen bij PSV.  

Moeilijk

PSV heeft een opleiding waar spelers zich goed kunnen ontwikkelen, maar waar de stap naar PSV 1 de afgelopen jaren moeilijk bleek. Veel spelers debuteerden wel, maar van echt serieuze kansen was amper sprake en een aantal goede spelers (bijvoorbeeld Leemans, Vloet, Koch, Boljevic) was ook nog niet goed genoeg om structureel in PSV 1 te spelen. Dit seizoen kwam er wel wat verandering (via enkele kansen voor Mauro, Paal, Rigo, Rosario, Gudmundsson), maar het houdt nog altijd niet over in Eindhoven. PSV koketteert soms met de namen van Brenet, Hendrix, Zoet en Locadia als eigen jeugdtalenten. Dat mag ook, want zij braken via De Herdgang door. Zij zitten alleen al wel 5 tot 7 jaar bij de A-selectie en hebben soms enorm veel geduld moeten hebben. 

Bergwijn

De afgelopen jaren is de oogst vanuit de jeugdopleiding erg mager geweest en dat kan ook Schuurs niet ontgaan zijn. Natuurlijk heeft Steven Bergwijn (al ruim 3 jaar geleden gedebuteerd) veel kansen gehad, maar het is nog veel te vroeg om bij hem van een echte doorbraak te spreken. Memphis Depay is vanaf 2010 uiteraard wel doorgebroken en leverde PSV een fortuin (34 miljoen euro) op. 

Track record en centen

Ajax heeft wat betreft doorgebroken spelers de laatste jaren gewoon een beter track record dan PSV (nu met o.a. De Ligt, Van de Beek, Kluivert) en - niet onbelangrijk - ook fors meer te besteden. Het geld klotst tegen de plinten en, hoewel zaakwaarnemers en spelers altijd het ontwikkelpad als beslissend in hun keuze zullen schetsen, iedere euro is er voor speler en verkopende club wel gewoon een. PSV zet wel stappen en het niveau van de jeugdopleiding is in een paar jaar tijd mede dankzij de deelname van Jong PSV fors in de eerste divisie omhoog gegaan. Spelers kunnen makkelijker instromen, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd of hoeft het niet. Dit seizoen zijn er weinig blessures bij de A-selectie geweest en speelt PSV niet Europees. Toch kregen als gezegd Mauro, Paal, Rigo, Gudmundsson en Rosario samen een aantal kansen en dat zijn er al meer dan vorig seizoen, toen PSV vooral Bergwijn mogelijkheden bood. 

Met bijvoorbeeld Armando Obispo en Donyell Malen heeft PSV nog een aantal spelers aan boord die dicht tegen hun debuut aan zitten. Voor liefhebbers die hopen op veel doorstroming met nieuwe jeugdspelers blijft het afwachten of de ambitieuze plannen voor 2020 (structureel de helft van PSV 1 via eigen jeugdspelers) met de huidige lichting compleet zal uitkomen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV