Volledig scherm
Albert Gudmundsson (midden) viert de periodewinst van Jong PSV in september 2016, samen met Luiz Beto da Silva. © Toin Damen

Albert Gudmundsson: Creatieveling tussen mannen met baarden

EINDHOVEN - Jong PSV'er Albert Gudmundsson timmert in Eindhoven aan de weg. De lichtvoetige middenvelder is niet direct het prototype van een IJslandse prof. 

Volledig scherm
Gudmundur Benediktsson, de vader van Albert Gudmundsson en tv-commentator in IJsland. © Rik Elfrink

Eerder de creatieveling tussen gedisciplineerde mannen met baarden, uit het land van de vikingkreet. Met zijn in IJsland bekende 'tv-vader' Gudmundur Benediktsson (42) nemen we zijn stamboom door.

In vorm

 Bij het beloftenteam van PSV is de 19-jarige Albert Gudmundsson momenteel de man in vorm, met negen goals in de laatste zes wedstrijden. Het wachten is nog op het officiële PSV-debuut van het IJslandse talent uit een van de bekendste voetbalfamilies in zijn land. "Albert heeft altijd de druk gehad van de naam, daar is hij wel aan gewend", vertelt 'Gummi Ben', voormalig IJslands international en voetbalcommentator in het land. In Reykjavik kent iedereen de 42-jarige vader van de PSV'er, die onder meer de duels van IJsland verslaat. "Het is de een-na-leukste baan op aarde, na voetballer." 

Volledig scherm
IJsland reikte in 2016 tot de kwartfinales van het EK. © Pim Ras Fotografie

Kwartfinales

Hij is de tv-verslaggever die vorig jaar bij de nationale IJslandse zender finaal uit zijn dak ging, nadat de Vikingen het in Frankrijk tot de kwartfinales van het EK schopten door Engeland uit het toernooi te stoten. "Volgens mij stond mijn commentaar toen symbool voor de gemoedstoestand van alle IJslanders", kijkt hij met genoegen terug. "Ons hele leven heeft altijd in het teken van voetbal gestaan. Ik heb zelf tot mijn 35e gespeeld en ook de nationale ploeg gehaald (10 interlands, red.). De moeder van Albert was international bij de damesploeg en zelf is hij het sinds januari ook. Dat maakt je als vader zo trots, niet te beschrijven." 

AC Milan

De genen van Gudmundsson junior wezen toch al op een carrière als voetballer. De overgrootvader van zijn moeder (ook met de naam Albert, red.) was de eerste IJslandse voetbalprof in de geschiedenis en speelde al in de jaren '40 in de vorige eeuw bij Arsenal en AC Milan. In de jaren tachtig was hij minister van Financiën in IJsland.

Volledig scherm
Albert Gudmundsson heeft het niet van een vreemde, de overgrootvader van zijn moeder was de eerste full-time IJslandse voetbalprof. © Toin Damen

Zussen

De Jong PSV'er is nu bijna twee jaar actief in Zuidoost-Brabant, na twee jaar bij sc Heerenveen. "Vorig jaar woonden zijn moeder en onze drie dochters nog bij hem in Eindhoven. Elke maand kwam ik daar een week. Zijn zussen zijn 14, 9 en 6, ze voetballen allemaal en gaan het bij ons vrouwenteam nog ver schoppen, wacht maar af. In die periode speelden ze allemaal bij FC Eindhoven. Inmiddels is Albert oud genoeg om voor zichzelf te zorgen en is ons gezin weer samen in Reykjavik. Het lijkt heel zwaar, maar dit soort periodes zijn waardevol voor ons allemaal geweest en daardoor kunnen we ons makkelijk aanpassen. Van oudsher is iedereen in ons gezin gewend aan een leven waarin topsport centraal staat. Vroeger was het bij mij thuis ook niet anders."

Volledig scherm
Albert Gudmundsson is al international, maar moet vermoedelijk nog even wachten op zijn debuut in PSV 1. © Joep Leenen

Geduld

Gudmundsson junior moet in Eindhoven nog geduld hebben, weet zijn vader. "Phillip Cocu is een trainer die twee keer kampioen is geworden met PSV en zal nu met een ervaren team voor de tweede plek willen vechten. Hij weet waar hij mee bezig is. De kansen van Albert komen zeker nog en hij kan zich bij Jong PSV laten zien. Vroeger hoefde hij in de jeugdelftallen alleen maar te scoren en nu komt er veel meer bij kijken. Daar wordt hij completer van." De komende jaren moet Gudmundsson IJsland proberen te helpen om de huidige positie op de FIFA-ranglijst te behouden. IJsland (23e) staat inmiddels weer twee plekken onder Oranje (21e). "Het zal niet meevallen. Niemand onderschat ons meer. Daarom wordt het heel moeilijk om dit niveau vast te houden." Voorlopig zit de jonge Gudmundsson nog vooral bij Jong IJsland, waarmee hij morgen tegen Georgië aantreedt. Volgende week vrijdag wacht de uitwedstrijd bij De Graafschap. Zijn vader kijkt er al naar uit. "Ik hoop dat hij het Cocu dit seizoen nog moeilijk zal maken, maar we moeten ook realistisch zijn." 

PSV