Volledig scherm
PREMIUM
Als Luuk de Jong dit seizoen geblesseerd raakt, mag de club wettelijk gezien niets zeggen over de blessure © Lars Smook

Alleen de dokter mag vragen naar het medisch dossier

De nieuwe privacywet leidt tot onbegrip. Iets wat als normaal gold, het delen van de informatie over een blessure van een speler, is sinds dit seizoen verboden.

Hirving Lozano die strompelend het veld verlaat bij een training, Bart Ramselaar die op De Herdgang niet op het veld staat of Maximiliano Romero die maanden niet in actie komt. Wat er in zo'n geval precies aan de hand is? Clubs mogen het zelf in principe niet meer melden, want de nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt clubs, in dit specifieke geval PSV, medische informatie te delen met supporters, sponsors en media. Met de AVG, een voortvloeisel van de nieuwe privacywet, is een volstrekt nieuw fenomeen in de voetbalwereld geland. Wat mag wel en mag niet?

  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV